Logo
Одштампајте ову страницу

“Невероватна Индија" на 40. Међународном сајму туризма у Београду

Оцените овај чланак
(3 гласова)

AmbasadorkaturizamИндија, земља коју странци доживљавају као пространу и разнолику и у коју је пут изузетан догађај за туристе, наступа на 40. Међународном сајму туризма од 22. до 25. фебруара 2018. на Београдском сајму. Индијски штанд биће смештен у хали бр.1 и приказаће туристичке потенцијале "Невороватне Индије" са фокусом на историјске знаменитости Индије под заштитом Организације за образовање, науку и културу Уједињених нација (УНЕСКО).

 

На београдској привредној манифестацији ће то бити пето узаступно представљање друге најмногољудије земље на свету (1,3 милијарде становника) са једном од најстаријих цивилизација чија се културна разноликост огледа и у обиљу религија и споменицима очуваним током хиљада година. Оивичена Великим Хималајима на северу, земља на 3,3 милиона квадратних километара се простире на југу до Повратника Рака где додирује Индијски океан између Бенгалског залива на истоку и Арабијског мора на западу.

 

Индија је туристичка дестинација приступачна током целе године. Нуди медицински туризам, авантуристички туризам, духовни туризам, обилазак пустиња, плажа, Хималаја и других планина, утврђења, палата, џунгли, широк спекар културних и историјских атракција…

                                                 alijagejt

 

Могућности индијског туризма су огромне

 

Потенцијал индијског туристичког тржишта је огроман, али њен удео у међународним туристичким доласцима је према ресорном министарству само 1,18 посто. Ипак, захваљујући усклађеним напорима владе премијера Нарендре Модија и самог сектора, туризам остварује брз раст.

 

Индија је током 2017. привукла више од 10 милиона туриста из света, пораст у односу на 8,8 милиона из претходне године. Девизни приход од тог сектора порастао је за 20,8 посто на 27,69 милијарди долара, подаци су Министарства туризма. Индустрија туризма чини 6,8 посто укупног домаћег производа (БДП).

 

Арун Нанда, председавајући туристичке компаније Mahindra Holidays & Resorts, из састава Махиндра Групе, једне од најугледнијих индијских компанија, сматра да индијски туризам има велики потенцијал раста. “Нико нема толико много да понуди као Индија,” истакао је он.

 

Нанда сматра да је тренутно фокус на побољшању слике земље као првокласне туристичке дестинације. “Морамо да унапредимо виђење Индије када су у питању безбедност, чистоћа, хигијена на тржишту”, казао је он.

 

У Индији је сачињен план за удвостручење броја придошлих туриста на 20 милиона годишње до 2020. Иницијативе Владе за привлачење страних туриста подразумевају поједностављивање процеса уласка у Индију и обухватају увођење електронског издавања виза и могућности њиховог продужења приликом доласка.

                                          rusijalavaaskss

 

Влада помаже развој туризма у Индији

 

У буџету Индијске уније представљеном 1. фебруара у парламенту, објављене су даље мере помоћи сектору туризма и угоститељства. Оне обухватају амбициозне планове за развој10 истакнутих туристичких локалитета у препознатљива одредишта развојем инфраструктуре, обучавања и технологије и привлачења приватних улагања, уз брендирање и маркетиншке иницијативе. То такође укључује планове за унапређење туристичких садржаја на 100 архелошких споменика у Индији.

 

Арун Ђатли, моћни министар финансија Индије је приликом представљања буџета казао да је земља благословена мноштвом туристичких атракција. Поред осталог, влада жели да повеже 56 аеродрома који немају дневни ред летова – и 31 некоришћени хелиодром широм земље. Такав потез ће додатно оснажити и проширити слику Индије као лако доступне и простране дестинације за туристе свих врста. ”Предлажемо проширење наших аеродромских капацитета најмање пет пута како би могли да услуже милијарду путовања годишње предвиђених новим планом,” рекао је министар Ђатли.” 

 

Планови везани за аеродроме отвориће огромне могућности за туристичку индустрију пошто ће се побољшати повезаност. Људи из мање доступних области ће моћи неометано да путују унутар Индије и у иностранство, дајући тако подстицај унутрашњем и спољном туризму, рекао је Петер Керкар, извршни директор Cox & Kings, једног од најстаријих туроператера у Индији.

                                 amghedabad

Ваздушни саобраћај и туризам

 

Аналитичари кажу да је улога ваздушног саобраћаја од суштинске важности за развој туристичког тржишта. Узимајући у обзир копнену масу Индије, у тој земљи нема довољно мањих аеродрома који би дозволили развој мањих авиокомпанија, на националном нивоу или нискобуџетних које би профитабилно пословале на летовима између градова.

 

За развој инфраструктуре која би допринела расту туризма неопходне су, пак, инвестиције и флексибилнија политика владе. Јавно-приватно партнерство за развој туристичких пројеката могло би у Индији да унапреди сектор, сматра Амит Сукхија, директор пројекта у King’s Park Street, културном чворишту које је основала туристичка организација Њу Делхија, главног града Индије.

 

Битни су, такође, маркетинг и брендирање. Министарство туризма је недавно саопштило да њена овогодишња кампања Incredible India 2.0, има за циљ да укаже на ту земљу и представи је као незаобилазно одредиште за иностране туристе, те тако и повећа њихов број. Кроз свеобухватну кампању, Министарство планира да представи различите туристичке производе, укључујући медицински и религиозни туризам.

 

Владине туристичке кампање унапређују знање о Индији као земљи која је много разноликије место него што се до сада сматрало, помак од традиционалних, средишњих атракција, као што су Таџ Махал, савезна држава Раџастан и плаже Гое. “Има много неистражених дестинација у тој земљи, као што је веома интересантни архитектонски туризам на југу, невероватно богат историјски туризам и разноликост североисточне Индије,“ навео је Ананд Кандадаи, потпредседник Cleartrip, компаније за електронске резервације из Мумбаија. „Све је већа посета тим местима.”

 

Указује се и да нису само страни туристи занимљиви за ову индустрију. С обзиром на број становништва, домаћи туристи су од виталног значаја за хотеле, авиокомпаније и туристичку индустрију у ширем смислу.

 

Званичне статистике показују да је број путовања грађана Индије унутар земље износио више од 1,6 милијарди у 2016. Пораст прихода средње класе и повећање буџетских авиокомпанија значи да се предвиђа напредак и у овом сегменту.

                                 aparatmagnet

Индуси се све више одмарају у иностранству

 

У међународном туризму су све интересантније могућности које пружају и индијски туристи који одлазе у иностранство. „Индија поседује огромно скривено тржиште за путовања ради одмора захваљујући све већој средњој класи, порасту расположивих прихода, расту потражње и свести о путовањима која заговарају миленијалци,“ казао је Сајмон Фикет, генерални менаџер за Југоисточну Азију и Индију,у  америчкој туристичкој агенцији Expedia. 

 

Expedia група је са CAPA India сачинила извештај о преокрету у путовањима у иностранство држављана Индије. “Извештај“, који треба са омогући глобалним туроператерима боље разумевање индијског тржишта путовања ради одмора, указује да та земља поседује обећавајући потенцијал.

 

У 2016. је било је 21,9 милиона путовања грађана Индије у иностранство и они су потрошили укупно 16.4 милијарди долара. Но, само 30 посто укупних полазака из Индије чине путовања због одмора, што је јако мало у поређењу са глобалним просеком од 53 посто.

 

Неке мере попут увођења већег броја директних летова, одговарајуће услуге за плаћене аранжмане и олакшавање визног режима представљају кључне кораке који могу охрабрити инострано тржиште разоноде да оствари свој пуни потенцијал у Индији. Expedia и CAPA India до 2025. очекују 13,9 милиона одлазака на одмор, са великим доприносом из градова са становништвом између 20.000 и 100.000.

                                             lrgaei

 “Откривено је да у Индији постоји значајно и брзо растуће интересовање за одмор у иностранству и да је то тржиште много разноврсније – обухвата софистициране сегменте с могућношћу и спремношћу да троше – него што већина дестинација схвата,” изјавио је Бинит Сомала, директор у CAPA India. која је у Јужној Азији водећа фирма за консалтинг и истраживање у области ваздухопловства. „Следствено, сваке године ће расти број туриста који ће први пут ући на међународно тржиште одмора.“

 

По Сомали, “Индија поседује многобројна и разнолика тржишта. Ово указује на потребу да авиокомпаније, туристичке управе и компаније за путовања много више улажу у разумевање индијског туризма и следе нивелисанији приступ за развој производа и маркетинг у циљу обима раста,” закључио је он.

 

За просечно кратко путовање ради одмора, Индуси троше око 857 САД долара по особи. За просечно дуго путовање на одмор Индуси троше око 1.687 долара по особи.

 

Путовања у иностранство ради одмора из Индије у великој мери су концентрисана на неколико популарних дестинација, са Топ 10 које чине 70 посто долазака индуских туриста ради одмора. Дубаи, Тајланд,  Француска, Сингапур и Малезија чине нешто преко 50 посто путовања Индуса у иностранства ради одмора. На листи Топ 10 налазе се и Шри Ланка, Хонг Конг, Индонезија (претежно Бали), САД и Швајцарска.

 

Шпиц сезона за путовања ради одмора из Индије традиционално представља период од средине априла до јуна, због летњег школског распуста; други период је од октобра до јануара, захваљујући фестивалском периоду, новогодишњој паузи и сезони свадби, која подстиче путовања везана за медени месец.

 

Ово је нарочито случај код краткорочних путовања. Међутим, за дужа путовања на дестинације на северу постоји много очигледнија „шпиц“ сезона између априла и јуна.

                                             gaspacohjhjhj

 

Сарадња Србије и Индије у туризму

 

Промоција туризма била је једна од главних тема разговора приликом посете Индији председника Србије Александра Вучића у јануару 2017, наведено је у саопштењу за јавност амбасаде Индије уочи Сајма у Београду. 

 

У октобру прошле године је Амбасада Индије организовала долазак пет туроператера из те земље који су посетили Србију како би успоставили сарадњу са локалним туристичким агенцијама. Месец дана раније је група од осам српских туроператера посетила Индију ради упознавања са локалном туристичком понудом.

 

Број српских туриста који су у 2017. посетили Индију порастао је на годишњем нивоу за 23 одсто. Услуга е-Виза која је на располагању грађанима  Србије добија на популарности и више од 1,200 српских туриста је поднело захтев током прошле године. Влада Србије је такође укинула визе за индијске држављане.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 22 фебруар 2018 23:12
Борислав Коркоделовић

Одрастао у Нишу, Скопљу и Београду. Слушајући приче одраслих које су биле много чешће пре доласка телевизије, научио је имена неких светских политичара из средине 1950-тих и пре него што је постао ђак-првак. Први текст за који се сећа да га је написао био је за школске зидне новине о – чудили су се очеви пријатељи – грађанском рату у Конгу 1960. Четврта гимназија у Београду и Факултет политичких наука у Београду, су га научили да покушава да логички и рационално размишља о политици.
Пре него што је ушао у „златни рудник информација“ Новинску агенцију Танјуг да тамо остане наредних 40 година, стицао је праксу код добрих уредника у Радио Београду и на Телевизији Београд, као и од научних радника у Институту за међународну политику и привреду. Био је готово пет година дописник Танјуга са Југа Африке, извештавао са низа међународних догађања. Поред београдских медија, под правим или „илегалним именом“ је сарађивао без проблема са дневницима и недељницима на простору бивше Југославије, загребачким Вјесником, Данасом и Стартом, љубљанским Делом, сарајевским Ослобођењем, скопском Новом Македонијом, подгоричким Монитором...
Увек су га интересовала питања привредног развоја. Позних 1970-тих се заразио „азијским тигровима“ Јужном Корејом, Тајваном, Сингапуром и Хонгконгом чији вртоглави развој до данас прати. Није одолео ни другом валу „азијских тигрова“, Индонезији, Малезији и осталим земљама Југоисточне Азије. Увек заинтересован за лепе економске приче, последњих година учестало пише о привредама Народне
Републике Кине, Индије и осталих земаља BRICS.
Све време му је идеја да читалаштву у Србији и региону пренесе добра искуства из разних делова света и различитих привредних система. Како нам је у привреди, изгледа да није далеко одмакао у том настојању.

Најновије од Борислав Коркоделовић

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015