Logo
Одштампајте ову страницу

Поклон Националној библиотеци Финске

Оцените овај чланак
(2 гласова)

brlhradeУдружење за културу, уметност и међународну сарадњу „Адлигат“ у оквиру ког се налазе Музеј књиге и путовања и Музеј српске књижевности заједно са Народном библиотеком Србије упутило је поклон Националној библиотеци Финске.

 

Заједнички поклон, организован од стране Министарства културе и информисања, чини 100 изабраних књига из српске уметности, књижевности, историје и науке, које су поклоњене поводом стогодишњице проглашења независности Финске и стогодишњице од успостављања дипломатских односа наше две земље.

 

Књиге ће бити доступне у славистичком одељењу Националне библиотеке Финске, које користе студенти који у Финској уче српски језик, многобројни знатижељници који жели да сазнају више о нашој земљи, као и један број Срба који живе у Финској и у овој библиотеци проналазе литературу на свом језику.

 

Поклоњене књиге су на српском и енглеском језику. Док је удружење Адлигат већим делом поклонило издања о српским манастирима, Пупину, Косову и Метохији и историји средњовековне Србије, Народна библиотека Србије је изабрала више модерне белатристике – дела Андрића, Десанке Максимовић, Давида Албахарија.

 

Свечана примопредаја вредног поклона извршена је данас у Народној библиотеци Србије. На примопредаји присутнима се обратио Дејан Масликовић, испред Министарства културе и информисања, на чију личну иницијативу је организована ова акција, Владан Тријић, заменик управника Народне библиотеке Србије, Паиви Алатало, заменица амбасадора и Виктор Лазић, председник Удружења Адлигат.

 

                            knjiba

 

„Један од разлога оснивања Удружења Адлигат било је унапређење међународне сарадње, представљања других држава у Србији, и Србије у свету. Књиге о Србији су, захваљујући пожртвованости нашег малог тима стигле до Индонезије, Бразила, Јерменије, Словеније, Енглеске, Румуније, Русије и многих других држава. Поносни смо на чињеницу да је наше удружење заједно са Српском академијом наука и уметности у претходних пет година поклонило више од пола милиона књига, које су већим делом поклоњене сиромашним библиотекама широм Србије и региона – 10.000 књига отишло је за Требиње. 6.000 за Тутин, 2.200 за Бањалуку, 10.000 студентима Филолошког факултета у Београду а тренутно је у току акција поклањања 10.000 књига за 29 затворских библиотека у Србији.“ – каже Виктор Лазић.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 26 фебруар 2018 22:16
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015