Кућа Добрих Вести

Login

Дани француске кухиње у Београду

Оцените овај чланак
(3 гласова)

sajammmmmfracБЕОГРАД - Специјалитети француске кухиње представљени су у Амбасади Француске у Београду а најбољи кулинари из Србије дали су свој допринос Месецу франкофоније  који се сваког марта одржава у целом свету.

 

Домаћин традиционалне манифестације Укуси францускеорганизоване на иницијативу Министарства спољних послова Француске, био је амбасадор Фредерик Мондолини.

 

Своје умеће и уметност кулинарства показали су шефови кухиња 13 ресторана из Београда, два ресторана из Новог Сада као и ученици Туристичке школе из Врњачке бање. Укуси француске кухиње у верзији српских кулинара ни мало нису заостајали за онима који се могу дегустирати у матичној Француској.

 

Преостаје да уживамо у понудама и љубазним позивима из београдских и новосадских ресторана: Мадера, Златник, Калемегданска тераса ... у сиревима и другим специјалитетима сомборске фабрике Президент ... Сви ови уметници кулинарства потрудиће се и овог марта 2018. и посебан нагласак ставиће на француске меније!

 

Француски организатори најавили су за следећи викенд ( 16. и 17. марта) Салон уметности кулинарства на француски начин који ће се одржати у Француском институту у Београду на радост гурмана и поштовалаца француске кухиње.

 

Француски институт ће први пут указати част француској кухињи и први пут ће бити претворен у Салон дегустације и продаје производа карактеристичних за француско кулинарство.

 

Најављени су и документарни филмови који треба да илуструју посебност француског кулинарства.

 

Као посебна атракција најављено је предавање Софи Мени (17. марта у 18 часова), главне и одговорне уреднице часописа Кухиња и вина Францске (Cuisine et vins de Frnce), најпрестижнијег ове врсте у свету.

 

Госпођа Мени била је четири године власница једног ресторана у Паризу и редовни је сарадник француских стручних часописа.

 

Такође, свакодневно је присутна на каналу Cuisine TV и аутор је многобројних кулинарских издања и рецепата.

 

Извор: Кућа добрих вести

 

 


Последњи пут измењено уторак, 13 март 2018 20:26
Gordana Zankovic

ГОРДАНА ЗАНКОВИЋ - Рођена, живи и ради у Београду као новинар и преводилац.
Четрдесет година радног стажа провела је у обе професије, a у новинарству највећи део бавећи се питањима религије, претежно догађајима везаним за цркве и верске заједнице у Србији.

,,Кућа добрих вести" је права прилика да искуство које сам стекла у сусрету са умним људима и посебно људима од вере, филозофома, теолозима и другим који верују да је добро једино право опредељење, пренесем онима који тај пут следе и желе то да чују!

Као књижевни преводилац објавила је више превода са француског, италијанског и енглеског језика. Судски је тумач за француски језик.

Завршила је Девету београдску гимназију и Филолошки факултет, одсек за романистику.
Мајка је две предивне ћерке Милице и Невене!

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија