A+ A A-

Међународна смотра археолошког филма од 22. до 29. марта у Београду

Оцените овај чланак
(2 гласова)

arehologij234343434БЕОГРАД - Деветнаеста Међународна смотра археолошког филма Народног музеја одржаће се од 22. до 29. марта 2018. у Југословенској кинотеци (Узун Миркова 1).



Народни музеј у Београду смотру организује у сарадњи са Институтом Конфуције, Руским домом, Гете институтом, Италијанским институтом за културу, Институтом Сервантес, Хеленском фондацијом за културу, Културним центром Исламске Републике Иран и амбасадама Републике Азербејџан, Републике Турске, Украјине, Републике Бугарске, као и самосталним ауторима из Хрватске и Србије.



Почасни гост овогодишње Смотре је Народна Република Кина са филмом Уметност у пећинама провинције Гансу којим ће смотра бити свечано отворена.



У програм је ове године уврштено укупно 39 филмова из 13 земаља – Кине (1), Турске (1), Азербејџана (2), Немачке (4), Италије (5), Шпаније (3), Грчке (4), Ирана (1), Хрватске (1), Бугарске (1), Русије (4), Украјине (1) и Србије (11).



Филмови својим садржајем у највећој мери доносе новине из света археологије у виду репортажа, али и образовних филмова који представљају важна открића, као и изузетна достигнућа древних цивилизација.



Филмска остварења су углавном била приказана на угледним европским фестивалима археолошког филма, попут фестивала у Роверету у Италији, Ируну у Шпанији или у немачком Килу. Као и претходних година, филмови се одликују високим научним квалитетом, али и иновативним приступом културној баштини, омогућавајући на тај начин, не само стручњацима него и свим заинтересованим посетиоцима да се упознају са најновијим археолошким истраживањима у свету и код нас.



Смотра нема такмичарски карактер и од самог почетка је замишљена као ревија најновијих остварења у продукцији документарног филма.

Будући да је Србија актуелни координатор радном групом за културу оквиру Организације за црноморску економску сарадњу – БСЕЦ и да ће текуће године бити домаћин министарске конференције из области културе, посебно задовољство је да ће у оквиру смотре бити приказани филмови земаља БСЕЦ-а: Русије, Грчке, Турске, Украјине, Бугарске, Азербејџана и Србије.



Ове године ће бити представљени и филмови младих истраживача и студената археологије Филозофског факултета у Београду, као и два анимирана филма Студија за анимацију Дечјег културног центра.



Последњег дана смотре, предвиђено је одржавање трибине Археологија и медији са релевантним учесницима из сфере науке и новинарства.



Филмске пројекције ће почињати сваки дан у 19.30 часова у Свечаној сали Југословенске кинотеке у Узун Мирковој 1, а улазнице се могу купити на билетарници Југословенске кинотеке.

 

Извор: Кућа добрих вести/Народи музеј


Последњи пут измењено уторак, 20 март 2018 18:10

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани