Logo
Одштампајте ову страницу

Aдлигат вест: Сарадња са Малдивима

Оцените овај чланак
(2 гласова)

viktor90БЕОГРАД - Удружење за културу, уметност и међународну сарадњу „Адлигат“ у оквиру ког су отворени за јавност Музеј српске књижевности и Музеј књиге и путовања започело је озбиљну и дугорочну сарадњу са институцијама културе Малдива.

 

Острвска земља, позната као пешчани рај, члан је несврстаних и веома је заинтересована за промоцију своје богате кулутуре и језика у Европи, посредством Адлигата.

 

Председник Адлигата, књижевник и адвокат Виктор Лазић, боравио је у седмодневној посети Малдивима током које се срео са најзначајнијим угледницима малдивске културе и најзначајнијим писцима њихове књижевности.

 

Договорено је формирање збирке Малдива у Адлигату, која ће обухватити публикације и предмете који репрезентују ову острвску земљу. Планирано је да ова збирка постане мост малдивске културе ка Европи. Према сазнањима малдивског Министарства културе, тренутно у целој Европи не постоји специјализована збирка Малдива, а управо због тога је у току пројекат дигитализације културног наслеђа са Универзитетом на Оксфорду. На овај начин, Београд ће, поред Оксфорда, постати незаобилазни центар за било које озбиљније проучавање малдивске културе на европском континенту. Први контигент књига и предмета за ову збирку већ је обезбеђен и налази се на путу ка Србији.

                                osmesiviktor

 

Лазића је у главном граду Малдива, Малеу, дочекала Хава Назла Зубаир, начелница одсека за наслеђе Министарства културе Малдива (у рангу државног секретара), а о сарадњи се посебно разговарало са господином Ашрафом Алијем, директором малдивске Академије и госпођом Ахасин Ахмед Диди, директорком Народне библиотеке Малдива. Лазић је разговарао и са председницом Друштва библиотекара Малдива, док га је лично директор Националног архива Малдива провео кроз ову институцију. Лазићу су приказани највреднији документи које овај архив поседује стари више од хиљаду година, а малдивске колеге су замолиле да Адлигат, као институција која ужива велики углед у свету, пружи стручну помоћ и савете за чување драгоцене архивске грађе у Малеу. Лазићу је показана и прва штампана преса увезена у Малдиве крајем XIX века, у присуству потомака првог малдивског штампара и издавача.

 

Лазић је слетео на аеродром „Ибрахим Насир“, назван по првом послератном председнику Малдива, који је у великој мери заслужан за независност ове острвске државе од Велике Британије. У групи најугледнијих малдивских књижевника, Лазићa je дочекала и славна књижевница Насема Мухамед, бивша прва дама Малдива, супруга покојног Ибрахима Насира, са даровима књига за Адлигат. Током емотивног сусрета, своја дела и предмете за збирку Малдива у Адлигату поклонили су и други значајни малдивски писци, међу којима се истиче Абдула Садик, најзначајнији малдивски писац љубавне поезије. Занимљиво је да је један од присутних писаца провео годину дана у Београду у склопу међукултурне размене несврстаних земаља осмадесетих година прошлог века.

 

 

Представници малдивског министарства културе и четири најзначајније малдивске институције иницирали су да се културна сарадња са Адлигатом настави потписивањем протокола о сарадњи, као и да се размотре начини за представљање Србије и српске културе малдивском народу.

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 09 април 2018 13:05
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015