Logo
Одштампајте ову страницу

Међународна изложба “Сјај ренесансе” у Новом Саду од 19. априла

Оцените овај чланак
(1 Глас)

IzlozbanovisadБЕОГРАД - Атрактивна италијанска изложба “Сјај ренесансе”, која је са великим успехом одржана у бројним светским метрополама, долази ове године у Нови Сад! Поставка преко 30 експоната биће смештена у Музеју града Новог Сада (Петроварадин), трајаће од 19. априла до 15. јуна, и биће отворена радним данима осим понедељком од 10 до 18 часова.

 

Организатори изложбе су Музеј града Новог Сада, Италијански институт за културу у Београду и “Кинг Студио” Фауста Форназарија.

 

На овој изложби биће представљени бројни свечани костими реконструисани захваљујући проучавању ренесансних слика. Ови костими биће изложени на постољима а поред њих налазиће се фотографије ренесансних слика које су послужиле као инспирација. Изложбу ће употпунити “Владарева гозба”, сцена која дочарава салу ренесансне палате декорисане као за дочек гостију на гозби. Импозантна тканина као зидна декорација, трпеза на којој су постављени керамика и украсни предмети и полица са декоративним тањирима главни су елементи овог дела изложбе, која омогућује посетиоцу да се приближи другом важном аспекту италијанске културе у прошлости - еногастрономији.

 

Изложба ће свакако привући пажњу и емоције публике захваљујући спектакуларности и лепоти представљених реконструкција које указују на италијанске корене у модерној култури и утицај ренесансног периода на стварање западне цивилизације.

 

Пројекат на основу којег је реализована ова изложба, права “амбасадорка Италије” у свету, настао је 1989. у Мантови. После првих представљања у палатама тога града у периоду од 1994. до 1998. и све већег успеха код публике и код медија, изложба је обишла многе италијанске и европске градове а од 2002. и Северну и Јужну Америку и Азију где је представљена у више од 40 градова.

 

Основна идеја пројекта изложбе је да оживи један део ренесансног блага који више не постоји и сада се може само замишљати кроз фигуративни материјал. Скупоцене тканине ренесансе и барока, раскошна одећа за свечаности на италијанским дворовима и декоративни елементи који су креирани за такве прилике више се не могу видети, осим малобројних оштећених комада који се чувају у неким музејима. Реконструкција ових елемената прецизним техникама израде може да нам омогући да (д)оживимо сјај прошлости у њеној емотивној и актуелној димензији. Сјај ренесансе може још увек да задиви данашњу публику, као што се дешавало и племенитим гостима и протагонистима свечаности на дворовима а и народу који је у неким моментима био посматрач. Изложени комади одеће плод су дугогодишњих истраживања и рада на материјалима и техникама, и доприноса бројних историчара, илустратора, ткача, кројача, везиља и занатлија који се баве обрадом метала.

 

Јединствени по лепоти и скупоцености, изложени костими су права ремек-дела италијанских кројачких и занатских кућа и сведоче о нивоу квалитета који могу да достигну једино италијански произвођачи и занатлије. Онај ко познаје сектор текстилне производње може да схвати колико је деликатан посао требало обавити да би ови комади одеће и изложба били реализовани, али и онај ко није стручњак може да замисли шта значи наместити разбој за ткање као што се то чинило пре индустријске револуције и произвести раскошне боје и дезене за свега неколико метара скупоцене тканине која ће постати предмет дивљења само на изложби и није намењена тржишту.

 

Извор: Кућа добрих вести

 


Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015