Logo
Одштампајте ову страницу

Прослава Светског дана књиге у срцу Београда

Оцените овај чланак
(1 Глас)

sevantes3434БЕОГРАД  - Светски дан књиге, 23. април, биће и ове године обележен јавним читањем у Институту Сервантес у Београду, а бројне личности из јавног живота престонице, као и остали љубитељи књиге и писане речи, читаће одломке из својих омиљених књига!

 

Било да уз њих учимо да читамо и откривамо свет око себе или нам нешто касније из корена промене живот, књиге су наши најбољи пријатељи уз које доживљавамо најразличитије емоције, стварамо невероватне успомене и често баш преко њих склапамо нова пријатељства која трају за цео живот.

 

Због тога је Институт Сервантес ове године одлучио да на Светски дан књиге скрене пажњу управо на она дела која су обележила наше животе!

 

Јавно читање делова омиљених књига биће одржано 23. априла од поднева у галерији Института Сервантес, а по одломак на српском или шпанском језику читаће бројне личности из академског, културног и политичког живота, пријатељи и ученици Института, али и сви заинтересовани љубитељи књиге.

 

Светски дан књиге прославља се широм света 23. априла још од 1995. године, када је овај празник писане речи установљен на Генералној конференцији Унеска у Паризу. Ипак, ова традиција вуче знатно дуже корене у Шпанији, где се овај датум, када су преминули великани светске књижевности Мигел де Сервантес и Вилијам Шекспир, обележава од 1923. године. На тај дан заљубљеници у литературу размењују књиге и руже, а само у Каталонији током двадесет и четири сата прода се око 400.000 књига и чак четири милиона ружа! Негујући ту лепу традицију, Институт Сервантес у Београду обезбедио је поклоне за све који 23. априла дођу на јавно читање и поделе са осталима одломак из своје омиљене књиге.

 

Прво јавно читање Институт Сервантес у Београду организовао је 2015. године, када је више стотина заљубљеника у књигу јавно читало авантуре Дон Кихота и Санча Пансе. Прошле године јавно читање отворили су роботи Нао и Мигел де Сервантес, да би потом одломак из једне од најпревођенијих књига на свету „Дон Кихота“ Београђани могли да чују на десетини језика из свих крајева света.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 12 април 2018 13:17
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015