Logo
Одштампајте ову страницу

Ритам џеза и Њујорка на Коларцу

Оцените овај чланак
(0 гласова)

GERSVINnnnnnБЕОГРАД - Ритам џеза и Њујорка, звуци мјузикла са Бродвеја, дух Менхетна - уткани су у музику великана америчке музике XX века, Џорџа Гершвина, чија ће дела бити изведена 22. априла на Коларцу.

 

Гершвин је рођен 26. септембра 1898. године у Њујорку у руској емигрантској породици, јеврејског порекла. Напустио школу у 15. години и почео да се професионално бави музиком. Компоновао је џез, оперу, класичну и популарну музику за позоришта и филмове.

 

У сарадњи са Бадијем де Силвом почетком 1920. године настаје експериментална џез-опера под називом Blue Monday, која представља претечу његове најчувеније опере Порги и Бес компоновану 1935. године. Песме у оквиру опере попут Summertime, I loves you Porgy, kao i There's a boat dat's leavin' soon for New York су временом постали незаобилазни џез стандарди.

 

Његово најпознатије и највеће дело класичне музике Рапсодија у плавом настаје 1924. године у сарадњи са Полом Вајтменом.

 

Након тога Џорџ Гершвин борави у Паризу где се пријављује за часове композиције код Нађе Буланже и Мориса Равела, али је наишао на одбијање. Сматрали су да ће му изучавање класичне музике одузети јединственост његовог музичког израза. У писму образложења, Равел је написао: Зашто желиш да будеш другоразредни Равел, када већ јеси прворазредни Гершвин?

 

Публика ће 22. априла на Коларцу моћи да чује Рапсодију у плавом и Порги и Бес - симфонијске слике, Џорџа Гершвина, у изведби пијанисте Матије Дедића и Војвођанског симфонијског оркестра под диригентском палицом Тимоти Редмонда, а тиме ћемо обележити 120 година од рођења овог чувеног уметника.

 

Карте су у продаји на благајни Коларчеве задужбине по цени од 600 и 900 дин.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 12 април 2018 15:18
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015