A+ A A-

Ексклузивно извођење опере "Тоска" у Сава Центру

Оцените овај чланак
(2 гласова)

ToscaaaaaaБЕОГРАД - Ексклузивно извођење опере "Тоска" Ђакома Пучинија одржаће се 14. маја 2018. у Сава центру, поводом обележавања 41. рођендана те београдске дворане.

 

Италијански институт за културу у Београду у сарадњи са Народним позориштем у Београду, Сава центром и Фондацијом Пучинијевог фестивала из места Торе дел Лаго, представља оперу “Тоска” у години у којој се прославља и 150 година од оснивања Народног позоришта у Београду. Тим поводом на конференцији за медије говорили су: Давиде Скалмани, директор Италијанског института за културу у Београду; Александар Симић, уредник програма Сава Центра и Јанко Синадиновић, директор Опере Народног позоришта у Београду.

 

По први пут ће маестралне италијанске сценографије својствене великом театру на отвореном простору бити употребљене на великој позорници Сава центра. Поставка "Тоске" у Сава центру је продукција Пучинијевог фестивала из Торе Дел Лага, места у којем је Пучини живео и које га је инспирисало за многа његова дела. Овај фестивал је најзначајнији догађај посвећен Пучинију који се одвија сваке године у присуству на хиљада гледалаца.

 

                                     Toscapucaci

Посебна пажња се посвећује сценографијама које су право уметничко и техничко ремек-дело. Овогодишњој "Тоски " посебан печат даће редитељ Енрико Ванцина, познат у свету италијанске кинематографије који је и сам музичар. Сценографија има фундаменталну улогу у драмском развоју опере чија кулминација се дешава у финалу у којем се истичу визуелност и утисак који сцена оставља на публику. Музика, драма и сценографија стапају се у велики спектакл.

 

Биће то јединствена прилика да се чују гласови италијанских солиста Паолете Мароку (Тоска), Дарија Ди Вјетрија (Каварадоси) и Алберта Газалеа (Скарпија) под диригентским вођством Алберта Веронезија, председника Фондације Пучинијевог Фестивала из Торе Дел Лага. Народно позориште у Београду учествује са својим оркестром и хором. Костими су оригиналне креације Фестивала. Реч је о сарадњи која слави културне односе између Италије и Србије а у знаку великог музичара и оперског композитора двадесетог века који је највише извођен и цењен од стране публике широм света.

 

Подршку пројекту пружила је Банка Интеза.

 

Улазнице за италијанску поставку опере "Тоска" у продаји су на благајнама Сава центра и Народног позоришта по цени од 600, 900, 1200 и 1500 динара.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 20 април 2018 14:15
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани