Logo
Одштампајте ову страницу

Шпански метар од 16. до 30. маја у Београду

Оцените овај чланак
(2 гласова)

SPANIJAБЕОГРАД - Једанаести по реду Шпански метар, фестивал најбољих филмских остварења на шпанском језику, одржаће се од 16. до 30. маја на чак три локације у Београду.

 

Храбро корачајући у своју другу деценију постојања, омиљени филмски фестивал љубитеља хиспанске културе ове године доноси чак три филмска програма у три различите београдске дворане са завидном филмском репутацијом: Културни центар Београда, Музеј југословенске кинотеке и Дом омладине Београда.

 

Како је најавио Институт Сервантес, Фестивал почиње циклусом филмова „Почасна награда Гоја“ 16. маја у Музеју југословенске кинотеке. Током три дана публика ће моћи да погледа филмове у којима је бриљирала легендарна Мариса Паредес, овогодишња добитница почасне награде Шпанске академије за филм и уметност! Једна од познатих муза Педра Алмодовара, градила је каријеру како у Шпанији, тако и у Француској и Италији, а почасну награду Гоја ове године добила је за „плодну и дуготрајну каријеру и професионални пут који одржава са апсолутном посвећеношћу“.

 

Женски угао

 

Посебно осмишљен циклус филмова „Женски угао“, који доноси преглед најзанимљивијих остварења шпанских редитељки, ове године одвијаће се у Дому омладине Београда. Током два дана, 24. и 25. маја, биће приказан низ филмова како младих, тако и већ прослављених шпанских ауторки. Овај циклус саставни је део редовног програма Института Сервантес и одраз је жеље да се истакне специфичност женске визуре у различитим областима шпанске филмске продукције.

 

Омиљена шпанска филмска посластица, циклус „Савремени филм“ ове године представиће узбудљива, емотивна, духовита али и друштвено ангажована остварења из Шпаније, Аргентине, Венецуеле, Перуа и Мексика. Циклус ће се одржати од 25. до 30. маја у Дворани Културног центра Београда, а отвориће га шпански филм „Ноћ у којој је моја мајка убила мог оца“ редитељке Инес Парис, која ће бити и почасна гошћа Шпанског метра. Инес Парис (Мадрид, 1963) једна је од најзначајнијих представница шпанског филма последњих година. Ћерка филозофа Карлоса Париса, завршила је студије филозофије, специјализујући се за области естетике и историје уметности. Велику популарност стекла је комедијама „Мојој мајци се допадају жене“ и „Семе, једна љубавна прича“, које је снимила заједно са Данијелом Фехерман. У мају 2017. године постала је прва жена која се нашла на челу Шпанског удружења аутора и издавача. Њен филм „Ноћ у којој је моја мајка убила мог оца“ прошле године имао је чак 18 номинација за награду Гоја!

 

                                           MarisaParedes

 

 

Уз Инес Парис, гост Шпанског метра биће и вишеструко талентовани глумац и музичар Фран Переа, којег домаћа публика најбоље познаје по главној улози Маркоса Серана у шпанској породичној хит серији „Серанови“. Након великог телевизијског успеха, који је пратио и неколико одличних музичких албума и турнеја, Переа је наставио да гради каријеру у позоришту, а истовремено је сарађивао и са најзначајнијим шпанским филмским уметницима, као што су Антонио Бандерас, Алекс де ла Иглесија, Паула Ортис... Новим музичким пројектима доказује се и као кантаутор, а последњи албум „Виаја ла палабра“ који након дуже паузе стиже ове године, представиће на великој музичкој турнеји коју почиње концертима у Новом Саду (13. мај, Српско народно позориште) и Београду (15. мај, Дом омладине Београда).

 

Програм 11. Шпанског метра подржале су амбасаде Шпаније, Аргентине, Мексика, Перуа и Венецуеле у Београду. Улазнице за све програме ускоро ће бити пуштене у продају, а све информације налазе се на званичном сајту фестивала.

 

Детаљан програм Шпанског метра биће представљен на конференцији за новинаре у среду, 9. маја у 12 часова у Културном центру Београда.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 03 мај 2018 22:02
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015