Logo
Одштампајте ову страницу

Цела школа игра у ритму алгоритма

Оцените овај чланак
(1 Глас)

krsturБЕОГРАД - Основна и средња школа “Петро Кузмјак” у Руском Крстуру позната је по једној необичној катактеристици - сви ђаци ове школе играју "алгоритам плес".

 

Плесну кореографију која ђацима приближава програмирање, представила је професорка Наталија Будимски из ове школе на међународној конференцији “Нове технологије у образовању”, која је у организацији British Councila у Београду окупила око 3500 наставника.

 

“Кораци плеса заправо представљају програм који сортира одређене бројеве по растућем поретку. Овај пројекат објашањава колико је кретивност битна за програмерски посао. Драго ми је да сам мојим ученицима приближила програмирање на другачији начин који су одмах прихватили и разумели. Било им је потребно једно полугодиште да усаврше кореографију, односно науче суштину кодирања. Данас у нашој школи нема ђака који не зна да игра ова плес и по томе смо познати у региону и свету", истакла је професорка Будимски, чије ученице су демонстрирале кореографију осталим наставницима.

 

Србија је ове године заједно за још 14 земаља учествовала у пилот пројекту чији је циљ да се оцени дигитална зрелост школе, помоћу Селфи инструмента.Селфи инструмент је осмишљен како би свака школа направила самовредновање о својој ефикасности учења уз примену иновација у дигиталном окружењу и то кроз визуру ђака, руководства школе и наставника.

 

Први резултати показују да су најбоље оцене у зрелости школе дали ђаци, док су најгоре оцене дали руководиоци, што показује да школе виде велики простор за напредовање у даљој дигитализацији, предочено је на конференцији “Нове технологије у образовању”, у организацији British Councila. 

 decakrstur

"Селфие се уклапа у наш образовни систем и јако је битно да уведемо културу самовредновања.До сада нисмо имали једноставан инструмент за ово, али сада имамо овај једноставан алат на европском нивоу који смо мало прилагодили нашем поднебљу и који могу да користе сви", изјавила је Гордана Чапрић, заменица директора Завода за вредновања квалитета образовањаи васпитања.

 

Селфи инструмент ће од школске 2018/19 биће доступан свим школама у Европи на свим језицима земаља чланица и српском језику.

 

Међународну конференцију Нове технологије у образовању Бритисх Цоунцил је организовао пету годину заредом са циљем да се кроз серију предавања и радионица, учитељима и наставницима, представе искуства о употреби нових технологија у процесу учења, развој дигиталног садржаја, алгоритамско размишљање и кодирање.

 

Међународну конференцију су подржали Министарство просвете, науке и технолошког развоја и Министарство трговине, туризма и телекомуникација, у сарадњи са Тимом за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије и Центром за промоцију науке, а партнер на пројекту је и Microsoft.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 10 јун 2018 21:21
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015