Logo
Одштампајте ову страницу

Како да учите страни језик када сте на одмору

Оцените овај чланак
(3 гласова)

oidmorsnslvonvaaaaaaaaaaОдлазак на одмор је не само прилика да се одморите од посла, већ и да се бавите активностима које вас забављају и опуштају.

 

Па зашто не бисте искористили прилику да учите страни језик без домаћих задатака и класичних граматичких вежбања? У највећем броју случајева, промена перспективе је управо оно што вам недостаје како бисте напредовали у учењу страног језика. Уз неколико практичних савета, претворите учење у забаву.

 

Одгледајте неки добар филм. Док радите или студирате, обавезе вам ретко када допуштају да одгледате неки нови филм или чак поново погледате своје омиљене филмове. Када сте на одмору, времена је на претек. Пронађите титлове на страном језику који учите и уживајте у конструктивном одмору.

 

Коначно прочитајте додатну лектиру. Често сте фрустрирани јер због приватних и пословних обавеза не стижете додатно да читате на страном језику у току самог курса. Одмор је право време за то. Пре него што одете на одмор, потражите од професора материјал за читање прилагођен за ваш ниво знања, тако да на одмору можете да уживате у доброј књизи, служећи се страним језиком који учите.

 

Комуницирајте са странцима. Док сте на одмору, искористите време да активно комуницирате са говорницима језика који није ваш матерњи. Разговарајте о времену са конобаром у кафићу, упитајте случајне пролазнике како да стигнете до одређеног места, иако већ знате где би требало да идете, размените коју реч са продавцем у пекари или самопослузи. Свима њима ће бити драго што сте се потрудили да се споразумете на њиховом матерњем језику и сигурно ће вам изаћи у сусрет.

 

Погледајте представу на страном језику. Када сте на одмору у страној земљи, распитајте се које се представе изводе у локалном позоришту и запутите се тамо. Иако можда нећете разумети све што глумци говоре, много тога ћете моћи да закључите на основу сценског покрета. Поред тога, доживећете незаборавно искуство за које бисте тешко имали прилике у својој земљи.

 

Заплешите уз материјале за слушање на страном језику. Потражите од свог професора аудио записе (подцастс) прилагођене вашем нивоу знања и слушајте где год да се налазите – на плажи, хотелској соби или у камп кућици. Уместо да купујете водич кроз град који обилазите, пронађите материјал за слушање који ће вам на страном језику описивати знаменитости тог града док ви шетате и фотографишете.

 

Водите дневник или пишите блог. Сваког дана напишите неколико реченица о месту које сте тог дана посетили или особи коју сте упознали. Не само да ћете вежбати писано изражавање на језику који учите, већ ћете сачувати успомене на проведен одмор.

 

Шаљите разгледнице. Купите неколико живописних разгледница, напишите неколико редова о својим активностима и месту у коме проводите одмор, и пошаљите их породици и пријатељима. Чак и да не разумеју, моћи ћете да им детаљније препричате када се вратите и на тај начин поново доживите лепе тренутке са одмора.

 

Твитујте, инстаграмујте. Чак и када смо на одмору, комуницирамо са пријатељима путем друштвених мрежа. Па зашто онда не бисте постављали објаве или слике уз коментаре на страном језику? Не само да ћете се забавити, него ће и ваши пријатељи осетити делић атмосфере са вашег одмора, коју ћете на тај начин поделити са њима.

 

 

Извор: Кућа добрих вести/Студентски живот


Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015