Logo
Одштампајте ову страницу

Net.kabinet: Нова платформа за проверу знања ученика у Србији

Оцените овај чланак
(2 гласова)

netkabinet45454545Net.kabinet, бесплатну интернет платформу која спаја курсеве информатике за ученике и функционалности важне за наставнике, покренули су фондација Петља и Иницијатива „Дигитална Србија“.

 

Она наставницима омогућава директну комуникацију с ученицима, праћење њиховог напретка и аутоматизовану припрему и прегледање онлајн тестова.

 

„Ова платформа омогућава наставницима да се фокусирају на садржај који предају и комуникацију са ученицима, а да активности које је могуће аутоматизовати препусте рачунару. На пример, уместо да наставник потроши доста времена правећи различите комбинације питања за тест који планира да зада ученицима, компјутер ће за њега генерисати различите верзије питања”, објашњава Немања Ђорђевић из Иницијативе „Дигитална Србија“.

 

Платформа за учење на даљину и допуна настави у учионици

 

Пружајући могућност да се настава организује ван учионице, net.kabinet чини образовни систем отпорнијим на нагле промене и обезбеђује континуитет учења, указује Небојша Васиљевић, директор Фондације Петља.

 

„Кроз net.kabinet, наставници и ученици ће бити у прилици да користе платформу и уз рад у учионици и ван ње. Практично долази као платформа за учење на даљину, али и као допуна настави у учионици”, наводи Васиљевић.

 

У плану проширење на остале предмете

 

Наставница информатика Наташа Мајстровић из Основне школе „Змај Јова Јовановић” из Руме која је учествовала у вебинару на ком је платформа представљена, каже да је нет.кабинет више него користан као место где у овим ванредним условима могу да окупе ђаке и провере њихово знање, у тренутку када се налазе пред закључивањем оцена.

 

„Наравно, платформа надилази тренутне потребе, па ћемо ми наставници наредних месеци имати времена да се боље упознамо са нет.кабинетом и укључимо га у наставу од наредне школске године, било да се вратимо у школе или наставимо да држимо наставу на даљину”, закључује Мајстровић.

 

 

 

 

Након што су уведене прве функционалности виртуелне учионице за интеракцију наставника са ученицима на часовима информатике и рачунарства, у плану је да се током наредне школске године на платформу уведу и теме које би повезивале различите предмете у циљу јачања критичког размишљања ученика и потенцијала за решавање проблема са којима ће се сусретати током живота.

 

Извор: Кућа добрих вести/Стартит



Последњи пут измењено уторак, 19 мај 2020 14:30
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015