Кућа Добрих Вести

Login

Међународни дан младих уз акцију „расхлади град“

Оцените овај чланак
(2 гласова)

RashladigradddddЦентар за промоцију науке обележава Међународни дан младих уз акцију „Расхлади град“! Све почиње на Тргу Републике, у среду, 12. августа, од 18 часова, а акција се одвија све до краја месеца, сваког понедељка, среде и петка, од 18 до 21 час.

Акцију је подржао и Популациони фонд УН-а, а сви грађани су позвани да се укључе и постану грађани – научни истраживачи!

 

Међународни дан младих, 12. август, дан је посвећен проблемима младих широм света, али и датум када се указује на то колико је важно дати им прилику да допринесу променама у свом окружењу.

 

Уједињене нације су овај дан установиле као прилику да активности и иницијативе младих постану видљивије, као и да се нагласи значај њиховог гласа и равноправног учешћа у важним политичким, економским и друштвеним питањима данашњице. У Србији се Дан младих обележава од 2007. године, када је основано Министарство омладине и спорта. Тема Дана младих у 2020. години је њихово ангажовање на локалном, националном и глобалном нивоу у раду националних и међународних институција и већа присутност и јачање улоге младих у званичној политици: у друштвеним стратегијама, формулацији закона и њиховој примени.

                                                 Rashladigrdd343434

 

Центар за промоцију науке обележава Међународни дан младих уз акцију „Расхлади град“, на Тргу Републике, која почиње у среду, 12. августа, од 18 часова. Ова акција је део пројекта TeRRIFFICA, која за циљ има што веће укључење грађана у борбу против климатских промена, а његова главна смерница јесте да покрене грађане да и сами буду научни истраживачи, што постаје све важнија пракса када је реч о појавама које се тичу свих нас.

 

На Тргу Републике биће постављена покретна мини метеоролошка станица, мобилна станица за мапирање, коју је осмислила и дизајнирала архитекткиња Мирјана Утвић из ЦПН-а. Ова станица грађанима пружа информације о садржају и функционисању онлајн алата за мапирање, уз основне информације о времену, клими и климатским променама. Такође, грађани ће на локацији на којој је постављена станица сазнати и како могу својим активностима да утичу на стварање креативних и иновативних решења која ће помоћи у борби против климатских промена.

 

Др Тања Аднађевић, координаторка пројекта TeRRIFFICA, за Србију, објаснила је зашто је важно што више укључивати младе у климатску акцију: „Климатске промене утичу на све нас истовремено, па је важно да чујемо мишљења свих грађана која су то места где се климатске промене могу локално посматрати или осетити и како би ти ефекти могли да се ублаже на локалном нивоу. Оваква истраживања заснована на концепту грађанских истраживања почивају на ентузијазму и укључивању свих грађана, али пре свега младих. Млади су покретачка снага свих промена, а наша улога јесте да негујемо њихову радозналост, упорност и истраживачки дух. У крајњем случају, њима остављамо ову планету и важно је и да се они укључе и да се њихов глас чује.“

                                                mobilnastanicazamapiranje

 

Популациони фонд Уједињених нација (УНФПА), УН агенција за сексуално и репродуктивно здравље, која је подржала акцију „Расхлади град“, слуша младе и подстиче њихово активно учешће у доношењу одлука. УНФПА подсећа да активно укључивање младих на свим нивоима доприноси бољим и одрживијим политикама, док истовремено може утицати на то да се повећа поверење у институције. Глобални изазови као што су пандемија ковида-19 и климатске промене захтевају организован одговор читавог друштва, и допринос младих је кључан. Прошле недеље, УНФПА је покренуо глобални изазов „Млади против ковида-19“ позивајући их да сниме видео који показује како су они помогли у борби против пандемије и шта су научили радећи на унапређивању својих заједница.

 

Нажалост, велики број младих у Србији нема искуства у волонтирању, чак 88 % њих не учествује у раду грађанских удружења, а најновији подаци указују да је само четвртина младих била ангажована у заједници током епидемије ковида-19, док је нешто већи број био активан у дискусијама на друштвеним мрежама. Једна трећина свих учесника истраживања (32,3 %) није ни на који начин укључена у одговор током епидемије. Ово нам говори да морамо урадити много више како би млади у Србији били обавештени о могућностима да се ангажују у својим заједницама, као и да стекну нова знања и вештине како би креирали промене које желе. Млади морају бити приоритет како би имали приступ едукацији, алатима и услугама које су им неопходне да би остварили свој пун потенцијал“, поручује Џон Кенеди Мосоти, директор УНФПА за Србију.

 

Акција „Расхлади град“ са покретном метеоролошком станицом трајаће до 30. августа, сваког понедељка, среде и петка (само у првој седмици и у четвртак, 13. августа), од 18 до 21 час, а сви грађани су позвани да се укључе и постану грађани – научни истраживачи.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 11 август 2020 20:11

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија