Logo
Одштампајте ову страницу

Трибина: Зашто млади данас одлазе из Србије и да ли је могуће тај процес спречити?

Оцените овај чланак
(2 гласова)

mladimostarrrrrrrДом омладине после мало веће паузе поново започиње своју серију трибина.

 

Трибина „Зашто млади данас одлазе из Србије и да ли је могуће тај процес спречити?“ одржаће се 10. септембра са почетом у 19 часова у Холу Велике сале Дома омладине.

 

На трибини ће говорити Марија Кесић и Катарина Матић.

 

Подаци Европског статистичког завода показују да Србију месечно напусти више од 4.000 људи, а годишње 51.000, углавном младих људи. Студија Фондације Фридрих Еберт показује да млади као разлог одласка из земље наводе економске разлоге, а од недавно и “песимистично виђење будућности српског друштва”.

 

”Одлив мозгова” не погађа само Србију већ и остале земље источног блока. Неке земље, рецимо попут Пољске, су донеле одређене мере како би спречиле одлазак младих људи. Са сличним проблемом се суочавају и друге земље чланице Европске Уније попут Грчке, Хрватске, Словачке, Румуније, Бугарске…

 

Током ове трибине покушаћемо да дамо одговор на питања: Зашто млади људи одлазе из Србије? Да ли су у питању само економски разлози или и неки други? Колико је нашем друштву приоритет да задржи младе људе у земљи? Које би то мере могла наша држава да донесе како би ублажила овај тренд одласка младих људи?

 

Катарина Матић је дугогодишњи члан дебатних клубова, као и организатор дебатних такмичења у Србији. Учествовала је на многобројним трибинама и дебатама у држави и региону. Неколико година је радила као ПР једне невладине организације, да би касније постала члан неколико организација које се баве људским правима и унапређивањем грађанског друштва. Завршила је тренинг за вршњачког едукатора из области сексуалног образовања и права, а годину дана организовала је радионице за средњошколце у Београду.

 

Марија Кесић, рођена 1999 у Сочију, Русија. Тренутно је студент молекуларне биологије на Универзитету Манчестер. Иза себе има искуство рада у лабораторији, укључујући познавање лабораторијских тестова и теорије, као и учешће у едукативним програмима и такмичењима.

 

Дом омладине Београда спроводи све мере прописане од стране надлежних органа, у циљу сузбијања циркулације коронавируса. Ношење заштитне маске је обавезно на програмима ДОБ, у простору постоје дезо-баријере и средства за дезинфекцију руку, води се рачуна о физичкој дистанци и максималном броју посетилаца у складу са прописима. Дом омладине моли публику да буде одговорна према себи и другима, те да се придржава прописаних мерa.

 

Извор: Кућа добрих вести/Дом омладине


Последњи пут измењено субота, 05 септембар 2020 23:15
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015