Logo
Одштампајте ову страницу

Документарац који морате погледати: The Social Dilemma

Оцените овај чланак
(2 гласова)

dilemmafgfgfgfg„The Social Dilemma“ je први документарни филм који се нашао на листи најпопуларнијих на Нетфиликсу.

 

Документарац Џефа Орловског показује нам како се нашим мозговима стално манипулише, док алгоритми утичу чак и на процесе размишљања, будући да су креирани да нам привуку пажњу и натерају нас да купимо неки производ.

 

Изазивање осећаја зависности и кршење приватности представљају одлике друштвених мрежа, а не само случајне или намерне грешке компанија које њима управљају. Такође, манипулација људским понашањем ради зараде уграђена је у ове компаније са невероватном прецизношћу. Непрестано „скроловање“ по друштвеним мрежама и константно добијање нотификација наводе кориснике да буду константно умрежени и посвећени својим страницама. Персонализоване препоруке не користе податке само за предвиђање већ утичу на наше поступке претварајући кориснике у лак плен оглашивача и пропагандиста.

 

 

Орловски у интервјуима разговара са мушкарцима и неколицином жена који су помогли у изградњи друштвених мрежа и сада се плаше ефеката свог рада на ментално здравље корисника.

 

Тристан Харис, бивши етичар дизајна у Гуглу, навео је да никада раније у историји 50 дизајнера није доносило одлуке које би имале утицај на две милијарде људи, док је Ана Лембке, стручњак за зависност са Универзитета Станфорд, објаснила у документарцу како компаније искоришћавају еволуциону потребу мозга за међуљудским везама.

 

Иако нам је много тога већ било познато, „Тхе Социал Дилемма“ даје додатна објашњења уз помоћ измишљених сцена приградске породице која трпи последице зависности од друштвених мрежа. Приказане су тихе вечере, ћерка у пубертету са различитим проблемима везаним за свој изглед и син тинејџер који је радикализован препорукама YоуТубе-а које промовишу нејасну идеологију.

 

Док се документарац фокусира на пораст менталних болести услед коришћења друштвених мрежа, не препознају се фактори попут раста економске несигурности. Поларизација, нереди и протести представљени су као посебни симптоми ере друштвених медија без историјског контекста.

 

Упркос томе што су изнели жестоке критике, саговорници сугеришу да уз помоћ правих промена можемо сачувати оно што је добро у вези са друштвеним мрежама. Лична и политичка решења која су представљена у документарцу комбинују две различите мете критика: технологију која узрокује деструктивна понашања и културу неконтролисаног капитализма која је производи.

 

Ипак, „The Social Dilemma“ je изузетно ефикасна као аларм када се ради о нарушавању приватности и манипулацији технологијом. Документарни филм Џефа Орловског ни сам није поштеђен појаве коју проучава.

 

Филм се стримује на Нетфиликсу где ће остати још један чвор у алгоритму заснованом на базама података.

 

Извор: The New York Times/Кућа добрих вести

 

 


Последњи пут измењено недеља, 11 октобар 2020 15:28
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015