Logo
Одштампајте ову страницу

Нови програми у Петници

Оцените овај чланак
(3 гласова)

petnicccccadfdfdfdfИстраживачка станица Петница ће април месец искористити да започне нову програмску активност - „Отворени Петнички семинари“.

 

Идеја је да се у десетодневном интензивном онлине семинару представе све научне области које постоје у Истраживачкој станици Петница, кроз занимљива предавања и интереактивне радионице. Семинари су намнејени не само полазницима програма у Петници, већ и свим заинтересованим грађанима. Ова активност је увод у сезону семинара која треба да започне у кампусу Истраживачке станице, чим епидемиолошки услови то дозволе.

 

Богато образовно и научно искуство ће кроз „Отворени семинар" постати доступно и свим другим средњошколцима, наставницима, родитељима, али и заљубљеницима у науку. Жеља ове европске институције за рад са талентованим средњошколцима и студентима је да у периоду док тренутни талас епидемије још увек не допушта рад у школама, кроз овакву образовну активности обезбеди квалитетан научни садржај свима који су заинтересовани за њега.

 

„Желимо да наши стручни сарадници, и некадашњи полазници, који имају експертизу у различитим занимљивим научним областима, своје знање пренесу, не само нашим полазницима, него и свима заинтересованим у Србији. У питању је један мешовити модел предавања, и интерактивне дискусије, која је веома важна како онлине контекст предавања не би био сувопаран. Показало се да наши полазници имају велику жељу да активно учествују у дискусији са предавачима. Целокупан садржај је доступан и након завршетка семинара на нашим друштвеним мрежама, па га и школе могу користити за употпуњавање своје наставе." - каже Никола Божић, програмски директор Истраживачке станице Петница.

 

„Петнички отворени семинар" ће покрити занимљиве теме из области астрономије, математике, физике, електронике, роботике, рачунарства, биологије, биомедицине, хемије, геологије, географије, археологије, антропологије, историје, лингвистике, психологије, дизајна, а говориће се и о научном методу и историји и филозофији науке.

 

„Петница планира да са оваквим догађајем настави и када се околности са пандемијом смире. Као и са организацијом онлајн образовних активности, и ова ће бити искоришћена да се најбоља искуства уклопе у редован рад у нормалним околностима. Можда јесмо били приморани да неке активности организујемо онлине, али треба искористити најбоље од њих, како би стечено искуство унапредило наше програме и у редовном стању. Дељењем и отварањем оваквих образовних садржаја захват оних који могу искористити Петницу за свој лични развој постаје много већи." - закључује Никола Божић из Петнице.

 

Истраживачка станица Петница припрема се да своје активности уживо у свом кампусу започне чим епидемиолошки услови то дозволе, највероватније у мају месецу. Правила понашања и рада током пандемије Ковид-19, усвојена током претходне године биће примењивана и ове године, како би се обезбедила заштита здравље полазника, сарадника и запослених. Све је спремно да се у мањим групама на отвореном и у лабораторијама, интензивно ради током дугих летњих дана, како би сви они који су изабрани за учешће на програмима добили прилику да своје прве кораке у науци и направе у Петници.

 

Извор: Петница


Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015