Кућа Добрих Вести

Login

Уз подршку Канадске амбасаде АФА организује хакатон за средњошколке

Оцените овај чланак
(1 Глас)

hackgirl2322koioioioiHack IT Girl  такмичење окупиће 100 девојчица из средњих школа широм Србије које ће заједно са менторкама из познатих технолошких компанија, 1. и 2. децембра, радити на развијању технолошких решења за еколошки изазов по избору.

 

АФА позива средњошколке из целе Србије да се пријаве за учешће на виртуелном хакатону Hack IT Girl који се одржава 1. и 2. децембра 2021. У питању је дводневни догађај на ком ће се тимови средњошколки такмичити у крерању најбољег идејног решења за еколошки изазов по избору. На тај начин ће девојчице имати прилику да, заједно са својим вршњакињама, а уз помоћ менторки из великих домаћих и страних компанија, закораче у свет технологије, науке и вештачке интелигенције на њима разумљив и креативан начин.

 

Представљање решења ће бити организовано другог дана, у оквиру виртуелног догађаја који ће бити отворен за јавност. Програм ће отворити Татјана Матић, министрка трговине, туризма и телекомуникација, и Гајлс Норман, амбасадор Канаде у Србији, а потом ће уследити панел дискусија на тему значаја укључивања више девојчица и девојака у СТЕАМ. Након тога, тимови девојчица ће представити своја решења, а победнички тим ће добити вредну награду.

 

Hack IT Girl се организује под покровитељством Канадске амбасаде у Београду и уз стратешко партнерство са Математичком гимназијом и Министарством трговине, туризма и телекомуникација. Овај хакатон је део шире АФА иницијативе “Море гирлс ин СТЕАМ – Више девојчица у науци, технологији, инжењерству, уметности и математици” која има за циљ да оснажи и инспирише девојчице и девојке у овим областима како би биле пођеднако заступљене у технолошким пословима будућности и учествовале у креирању нове дигиталне цивилизације. Занимљив податак говори да од 30% девојака које дипломирају на СТЕАМ факултетима, само 7% се заправо запосли у СТЕАМ сектору, а то је само један од разлога због ког је АФА организација фокусирана на пружање подршке и оснаживање девојчица и девојака да се баве СТЕАМ областима.

 

У оквиру ове иницијативе, АФА развија и онлајн платформу под називом МОГИС (More Girls in STEAM), која ће објединити девојчице и девојке заинтересоване за СТЕАМ области, с једне стране, и менторке и компаније које су лидери у овим областима, с друге стране. Платформа ће пружити дугорочну подршку девојкама и девојчицама које се заинтерсују за СТЕАМ, кроз пружање релеватних информација о технолошким новитетима, актуелним дешавањима у СТЕАМ областима, као и позивима за радионице, хакатоне, праксе или прилике за запошљавање.

 

Све заинтересоване средњошколке се могу пријавити за учешће на хакатону слањем мејла на адресу ема.лукиц@афа.цо.рс а пријаве су отворене до 29. новембра.

 

АФА је глобална заједница експерата, бизнис лидера из различитих области, и представника академске заједнице, владе, компанија и организација, која је посвећена економском оснаживања жена кроз иновације и технологије који су главни покретачи економског и друштвеног развоја. Омогућавањем пођеднаког укључивања жена у креирање нове дигиталне цивилизације, АФА оснажује нову генерацију иноватора и иноваторки који доприносе стварању инклузивног и просперитетног друштва.

 

 

Извор: Кућа добрих вести/АФА


Последњи пут измењено петак, 26 новембар 2021 16:55

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија