Кућа Добрих Вести

Login

H-BRIDGES СА ЕЛЕКТРОТЕХНИЧКОГ ФАКУЛТЕТА: У финалу највећег светског универзитетског такмичења

Оцените овај чланак
(2 гласова)

hbridgesssssssH-Bridges тим студената, пласирао се у финалну рунду Future Energy Challenge(IFEC) такмичења, које представља највеће светско универзитетско такмичење из области енергетске електронике. За организацију овог такмичнеја задужена је највећа светска асоцијација инжењера електротехнике IEEE.

 

У склопу такмичења наш тим се ове, као и ранијих година, такмичи са многим познатим светским универзитетима из свих крајева света од Америке и Европе до водећих азијских универзитета. Овај успех долази као резултат преданог и марљивог рада у протеклом периоду и представља одличну основу за остварење доброг резултата у самом финалу.

 

Након победе на овом такмичењу 2005.и 2019. године, те другог места освојеног 2020. године, тим овим успехом наставља континуитет добрих резултата. Тема овогодишњег пројекта на којем већ дуже времена ради је развој мицро-грид соларног инвертора за прикључење соларног система на електричну мрежу. Пројекат је израда уређаја који ће енергију која се производи на соларним панелима прилагодити условима прикључења на електричну мрежу. Самим тим овакви пројекти ће у будућности бити у фокусу јавности, јер омогућавају постепени прелазак на обновљиве изворе електричне енергије у домаћинствима. У полуфиналној рунди такмичења, перформансе које је прототип остварио су остале запажене. Постигли су скоро све техничке захтеве организатора и приказао се пун потенцијал дизајна како за даљи такмичарски развој, тако и за комерцијалну употребу. Тим је успео да, по захтевима такмичења, развије уређај који испуњава услове : галвнске изолованости тј омогућава безбедност при употреби како за корисника тако и за уређај у случају квара, компактаност и контролабилност преко паметног уређаја (где крајњи корисник има могућност да прати стање целог уређаја) као и ефикасност целог система од преко 95%. Модуларност оваквог решења пружа могућност крајњем кориснику да повезивањем више истих уређаја како би остварио већу инсталисану снагу. Ово би омогућило употребу уређаја на различитим типовима објеката.

 

H-Bridges је тим студената, претежно са Електротехничког факултета, али и са осталих факултета универзитета у Београду који већ годинама традиционално учествује на IFEC такмичењу и успева да сваке године оствари запажен резултат. Изузев такмичарског аспекта нашег тима, бавимо се и озбиљним истраживачким радом па је тако током рада на овом пројекту из наше лабараторије изашло седам научних радова, награђиваних на престижним домаћим и међународним конференцијама.

 

Ове године, финална рунда такмичења одржава се крајем јула 2022. године у Ноксвилу у америчкој савезној држави Тенеси. Куриозитет самог такмичења је да студенти раде апсолутно самостално на свим аспектима пројекта, што подразумева све делове развоја самог уређаја и обезбеђење свих потребних средстава како за израду прототипа, тако и за одлазак на финалну рунду такмичења. У овом пројекту имају подршку Факултета, али и пре свега многим домаћим и иностраним компанијама које препознају квалитет рада тима и пружају подршку у пројекту.

 

За више информација о историји тима и тренутном пројекту посетите сајт H-Bridges или потражите профиле на друштвеним мрежама.

 

Извор: Кућа добрих вести

 


Последњи пут измењено петак, 08 април 2022 10:27

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија