Кућа Добрих Вести

Login

СТУДИЈА: Тинејџери напуштају Фејсбук

Оцените овај чланак
(2 гласова)

getitmememeesПодаци показују да само 32 посто тинејџера у доби од 13-17 година користи Фејсбук.

 

Генерација З све више користи интернет, али стопа кориштења Фејсбука пада међу овом популацијом, показују подаци истраживања Центра Pew Research о тинејџерима, технологији и друштвеним мрежама.

 

Pew Research, организација која информише јавност о проблемима, ставовима и трендовима у свијету, дошла је до података да само 32 посто тинејџера у доби од 13-17 година користи Фејсбук, док је у претходном истраживању из 2014-2015, та бројка износила 71 посто, надмашујући платформе попут Инстаграма и Снепчета.

 

Инфлуенсерица Јулес Терпак казала је за TechCrunch да тинејџери више не налазе вриједност на Фејсбуку.

 

“Сада постоји више од пет снажно позиционираних платформи друштвених мрежа кроз које можете бесконачно листати, а за наше умове није одрживо да дијелимо нити дајемо приоритет нашем односу са свима њима”, казала је Терпак.

 

Терпак сматра да Фејсбук, који тинејџери често повезују са својим родитељима, има мало тога да понуди генерацији З. “Култура коју његује просјечан корисник Фејсбука је веома одвојена од онога што данас привлачи генерацију З на ту платформу“, каже Терпак.

 

Чак и 2013. године, када је 77 посто тинејџера користило Фејсбук, млади корисници су имали негативно мишљење о тој платформи.

 

“Док је Фејсбук још увијек дубоко интегрисан у свакодневне животе тинејџера, понекад се види као обавеза, а не као узбудљива нова платформа коју тинејџери могу сматрати својом”, наводи се у извјештају Pew Researcha из 2013. године.

 

У тој деветогодишњој студији, Pew је открио да тинејџери изражавају више ентузијазма према другим платформама, чак и ако их не користе толико као Фејсбук.

 

Нова открића Pew Researcha су такође у складу са интерним извјештајима Фејсбука, према документима које је изнијела звиждачица Frances Haugen.

 

TechCrunch пише да је овај пад у кључној демографској скупини лоша вијест за Фејсбук пословање с огласима, које чини највећи дио његових прихода.

 

“Већина младих људи Фејсбук доживљава као мјесто за особе у 40-им и 50-им годинама”, наводи се у интерном Фејсбук документу из 2021. до којег је дошао The Verge. “Младима је садржај за одрасле досадан, обмањујући и негативан”, наводи се.

Иако су тинејџери уморни од Фејсбука, нису одустали од Инстаграма, још једне Метине платформе. Шездесет два посто тинејџера користи Инстаграм, у односу на 52 посто што је показала анкета из 2014-2015. године. ТикТок, који није чак ни објављен у вријеме посљедње студије, сада користи 67 посто тинејџера у Сједињеним Америчким Државама. Деведесет пет посто тинејџера каже да користи Jutjub, због чега се може претпоставити да је то доминантна друштвена платформа, али многи је користе само да би гледали видеозаписе, а не као мјесто за повезивање с другима на мрежи.

 

Једно од питања за 1.316 тинејџера у овој студији је било о учесталости којом користе ове платформе. ТикТок је и даље освојио већи дио пажње тинејџера него било која платформа, осим Jutjuba за коју 19 посто тинејџера каже да је користи “скоро стално”. Само два посто је ово рекло о Фејсбуку. Наведен је податак и да 36 посто тинејџера сматра да проводе превише времена на друштвеним мрежама. С друге стране, само осам посто тинејџера је рекло да мисли да не користи довољно друштвене мреже.

 

Такође је истакнуто да је 45 посто тинејџера рекло да неће имати проблема да се одрекну друштвених мрежа.

 

Извор: УНС

 


Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија