Logo
Одштампајте ову страницу

Министарство омладине не сме бити укинуто

Оцените овај чланак
(0 гласова)

БЕОГРАД – Кроз јединствену платформу за младе, 133 организације цивилног друштва су пред изборе упутиле захтев свим политичким партијама да се изјасне о будућем статусу Министарства омладине и искажу свој став о томе на који начин ће се наставити са бригом о младима у Србији.

Организације су у платформи инсистирале на постојању сектора за омладину у неком од будућих министарстава.

Наставак системске бриге о младима од пресудне је важности за проблеме са којима се Србија суочава, а то су: насиље међу младима, пораст дискриминаторског понашања и континуирани одлазак младих у иностранство у потрази за послом и бољим условима живота. Србија је и даље на зачељу листе земаља са бројем високообразованих грађана и грађанки, док млади чине чак 50 одсто од укупног броја незапослених у Србији, наводи се у саопштењу организације „Грађанске иницијативе“.

Истичући да су услови за унапређење живота младих у нашој земљи и даље лоши и да ће само наставити да се погоршавају ако брига о младима остане у надлежности једног одсека, или управе неког од министарстава, организације цивилног друштва су захтевале од политичких партија да се изјасне о томе на ком се месту млади, као и институција која ће о њима бринути, налазе на листи њихових програмских приоритета.

У својој платформи поменуте 133 организације цивилног друштва, уз подршку бројних неформалних група, канцеларија за младе и великог броја појединаца активних у омладинској политици у Србији, захтева, између осталог, постојање "сектора" за омладину у неком од будућих Министарстава које ће се придржавати Закона о младима и у складу са њим спроводити Националну стратегију за младе и Акциони план који су донети у мандату претходног сазива Владе.

Сектор за омладину, наводи се даље у платформи, не сме да буде минимализован у будућем Министарству, а буџетска издвајања за младе не смеју бити нижа од досадашњих.

Будуће државно тело за младе, такође, како су предложиле цивилне организације, мора да остане самостална институција која ће се систематски и озбиљно бринути о младима у Србији, и то кроз: Закон о младима, Националну страгију за младе, Акциони план за младе, одговарајући буџет за младе - не мањи од досадашњег и транспарентно трошење тих средстава.

У платформи се такође тражи поштовање процеса доношења одлука, уз примену одговарајућих модела активне партиципације младих (структурирани дијалог, ко-менаџмент), као и подршка идејама, програмима и пројектима које су осмислили млади и за младе.

Цивилни сектор врши притисак да се ради на пуној примени донетих прописа, надзору и контроли примене прописа и да се сви будући акти који се тичу младих доносе у складу са постојећим и уз консултацију са младима.

У саопштењу Грађанских иницијатива се подсећа да и поред бројних проблема и места за унапређење омладинске политике, млади у Србији први пут имају Националну стратегију за младе и Акциони план за њено спровођење у оквиру којих је већ подржано више од 1.000 акција и пројеката.

Од 2007. године, како се наводи, унапређена је и брига о младима на локалном нивоу отварањем 131 Канцеларије за младе широм Србије. Донесен је и Закон о младима којим је први пут препознат омладински рад и омладинско организовање чиме су створени услови за оснивање Кровне организације младих Србије (КОМС) и Националне асоцијације практичара и практичарки омладинског рада (НАПОР).

Демократска странка, Преокрет, Српска напредна странка, Уједињени региони Србије и Зелени Србије потписали су платформу и тиме се обавезали да ће поштовати и примењивати: Закон о младима, Националну стратегију за младе и Акциони план који су донети у мандату претходног сазива Владе.

Подржавајући платформу за младе, ове странке су обећале да сектор за омладину ни на који начин неће бити минимализован и занемарен.
Исто се односи и на буџетска издвајања која у следећем сазиву Владе и програмирању буџета Републике Србије неће бити нижа од досадашњих.
Странке су се такође обавезале и на транспарентно трошење тих средстава као и да ће радити на пуној примени и надзору свих донетих прописа. Консултовање младих и њихово укључивање у процесе доношења одлука и формулисање аката који их се тичу, као и подршка идејама, програмима и пројектима осмишљеним од стране младих и за младе, су последње тачке платформе коју је наведених пет странака у целости подржало.

Заједнички рад, поштовање дате речи, укључивање младих у решавање свих проблема и покретање питања која су им важна, једини је начин да се води одговорна државна политика. Само је таква извршна и законодавна власт способна да легитимно и у свом пуном капацитету управља државом у интересу свих њених грађана и грађанки, наводи се у саопштењу организације „Грађанске иницијативе“.

Извор: Кућа добрих вести / Грађанске иницијативе


Последњи пут измењено петак, 31 август 2012 12:10
Агнеза Трпковски

Новинар, оснивач и главни и одговорни уредник интернет новина „Кућа добрих вести“. Дипломирани економиста (међународни економски односи). Радила 23 и по године у Новинској агенцији Танјуг, од приправника, шефа дописништва за Војводину, до дописника из иностранства (Чешка, Словачка). Да би реализовала ову своју идеју и другачију визију новинарства, напустила 2011. године сталан посао, са места заменика уредника Економске редакције Танјуга - ЕКОС и покренула овај лист-магазин чији је основни мото - „Наше је само оно што другима дамо“.

Најновије од Агнеза Трпковски

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015