Кућа Добрих Вести

Login

РАВНОПРАВНО УЧЕШЋЕ У ЖИВОТУ ДЕЦЕ: Најбоље и за децу и за родитеље

Оцените овај чланак
(2 гласова)

roditeljstvoУколико након развода или растанка оба родитеља равноправно учествују у васпитавању деце, она су заштићена, безбедна и осећају се вољено. То је један од закључака међународне конференције "Изазови равноправног родитељства" која је недавно одржана у Новом Саду  у организацији Центар равноправног родитељства у сарадњи са амбасадом Шведске.

 

"Равноправно родитељство је важно јер подразумева једнакост, а ми верујемо да је једнакост фундаментална за демократију. Од укупног броја деце чији се родитељи разводе у Шведској, једна трећина трпи последице раставе родитеља. Много пута деца остају са мајком и губе контакт са оцем. Свако дете има право да буде у контакту са оба родитеља. То је ствар равноправности", рекао је том приликом Александер Пејре Дутреј, заменик Шефа мисије амбасаде Шведске у Србији.

 

Дејан Павловић из Центра равноправног родитељства рекао је да равноправно родитељство подразумева дељење одговорности родитеља и нагласио да се тиме смањује сваки облик насиља и над децом и у партнерским односима. "Равноправно родитељство је пођеднако учешће оба родитеља у животу детета, у његовом одрастању, васпитању, образовању, свим активностима и социјалном окружењу у коме се дете налази. Када се искључи један родитеља, детету се тај један стуб, који му је одувек потребан, изоставља, дете остаје на једном стубу, на једној нози, осећа се нестабилно и може да уђе у неки проблем", рекао је Павловић.

                                            roditeljstvo111111      

Амерички стручњак и психолог Крег Чилдрес говорио је о проблему патогеног родитељства. "Патогено родитељство је креирање патологије у детету да би се задовољиле потребе једног родитеља. Један од родитеља манипулише дететом да му се придружи у конфликту и приклони се једној страни коју дете мора да изабере. Постоје четири типа породичних односа који зависе од полова, то су мајка-син, отац-ћерка, два модела су истог пола - отац-син и мајка-ћерка. Сваки од тих односа је уникатан - однос отац-син не може се заменити односом мајка-син, као што се ни однос отац-ћерка не може заменити односом мајка-ћерка. Сваки од тих односа је битан. Важно је да након развода деца осећају љубав оба родитеља".

 

Стручњаци из земље и иностранства говорили су о томе како се крше родитељска права, решавају конфликти током процеса развода брака и о томе које су законске измене потребне у породичним законима. Отворена је и изложба фотографија Шведског института "Родитељство - једнаке могућности за оба родитеља" и представљена је књига "Отуђење" аутора Ђорђа Мешкова и родитеља Бранка Брковића.

 

Конференцију "Изазови равноправног родитељства" која се наставља у петак, 28. априла можете пратити преко ОВОГ линка када ће бити приказан шведски филм „Чартер“ редитељке Аманде Келер.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 03 мај 2023 22:13

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија