Logo
Одштампајте ову страницу

Програм стипендирања средњошколаца за Међународни језички пасош

Оцените овај чланак
(5 гласова)

srednjoskolciБЕОГРАД – У току је пријављивање за трећу смену Програма стипендирања ученика гимназија и средњих стручних школа из Београда  и целе Србије  , уз издавање Међународног језичког пасоша, који већ пету годину за редом организују образовни центар “Еквилибрио” (Equilibrio) и Европски покрет Футурис  , уз подршку Канцеларије за младе београдске општине Палилула

Програм стипендирања подразумева две недеље едукативног боравка у Београду уз дружење са средњошколцима из целе Србије, а реализује се у току летњег распуста (јул и август 2013), при чему су ученици били у прилици да бирају једну од три понуђене смене. Прва смена је била од 8. до 20. јула, друга смена је већ започела и траје до 03. августа, док трећа смена, за коју је пријављивање још у току, траје од 5. до 17. августа.
Боравак у Београду за средњошколце из свих крајева Србије осмишљен је тако да стипендисти у преподневним сатима похађају наставу страног језика, а остатак дана учествују у специјализованим језичким радионицама, организованим културним и спортским активностима и уживају у упознавању знаменитости главног града, уз пратњу лиценцираних туристичких водича.

Програм стипендирања

Овај програм омогућава да ученик плаћа само 25 одсто укупних трошкова Програма и овере Међународног језичког пасоша, док је преосталих 75 процената трошкова покривено стипендијом.
Стипендијом за средњошколце обухваћен је упис на “Едукативни програм лето 2013.”, полагање улазног теста ради прецизног утврђивања претходног нивоа знања, као и похађање курса страног језика по избору (енглески, немачки, италијански или грчки језик). Предвиђено је и похађање специјализованих језичких радионица, затим редовне консултације са професорима – менторима, као и конверзација са иностраним лекторима.
Стипендијом је “покривено” и присуство организованим културним и спортским активностима у друштву средњошколаца из целе Србије, као и
упознавање Београда у пратњи лиценцираних туристичких водича, осигурање полазника током трајања Програма, коришћење интернета и школске библиотеке, као и полагање завршног писменог и усменог испита и овера Међународног језичког пасоша.

Међународни језички пасош

Међународни језички пасош је званични документ који у нашој земљи промовише Савет Европе (Council of Europe) под покровитељством Привредне коморе Србије, а на основу пројекта којим се подстиче учење као трајни процес, а познавање страних језика посматра као неопходан предуслов личног развоја сваког појединца.
Могуће је искористити га за подношење захтева за студентску стипендију, упис на одређене студијске или мастер програме у иностранству, при конкурисању за посао у земљи и иностранству, као и за било коју другу намену када је потребно документовати знање страног језика. Издавање Језичког пасоша није обухваћено стипендијом и накнадно се плаћа такса за издавање у укупном износу од 599,00 динара. Овера пасоша се не наплаћује и покривена је стипендијом.

Услови за пријављивање за Програм стипендирања

Међу условима за пријављивање за добијање ове стипендије је да је ученик у школској 2012/2013. години уписан у неку од гимназија, или средњих стручних школа на територији Републике Србије, као и да има да има пребивалиште на територији наше земље. Потребно је и да је навршио 18 година на дан започињања смене коју је одабрао за похађање едукативног програма (ученици који напуне 16 година до почетка смене за коју су се пријавили, могу да учествују у Програму уз писмену сагласност родитеља).
Ученик коме буде одобрен захтев за стипендију у обавези је да редовно похађа курс страног језика током читавог едукативног програма (у смени коју сам одабере, сваким радним даном током две недеље), да присуствује специјализованим језичким радионицама, као и да полаже завршни писмени и усмени испит.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 24 јул 2013 11:07
Агнеза Трпковски

Новинар, оснивач и главни и одговорни уредник интернет новина „Кућа добрих вести“. Дипломирани економиста (међународни економски односи). Радила 23 и по године у Новинској агенцији Танјуг, од приправника, шефа дописништва за Војводину, до дописника из иностранства (Чешка, Словачка). Да би реализовала ову своју идеју и другачију визију новинарства, напустила 2011. године сталан посао, са места заменика уредника Економске редакције Танјуга - ЕКОС и покренула овај лист-магазин чији је основни мото - „Наше је само оно што другима дамо“.

Најновије од Агнеза Трпковски

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015