Logo
Одштампајте ову страницу

Светски дан детета

Оцените овај чланак
(3 гласова)

decaaaaaБЕОГРАД - На иницијативу oрганизације Уједињених нација данас се у целом свету обележава Светски дан детета.

Управо је на данашњи дан 1959. године Генерална скупштина усвојила Декларацију о правима детета, а 1989. – Конвенцију о правима детета.

Експерти говоре да свака држава има своје „дечије“ проблеме. У развијеним земљама то су негативне последице зависности од телевизора и рачунара, а у земљама Африке и Азије – глад, Сида, необразованост и ратови.
У просеку 20-25 одсто становника планете су деца.
Светски дан детета обележава се с циљем да се скрене пажња јавности на све обавезе које друштво има према деци, као и на најважније проблеме са којима се деца суочавају.
У Србији су права детета последњих година добила много већу видљивост и у раду органа јавне власти се све више поштују, иако то није довољно, поручио је заштитник грађана Саша Јанковић поводом Светског дана детета, који се обележава данас.
Он је навео да су права детета равноправна и подједнако важна као и сва друга људска права, а да деца чија се права поштују постају одрасле особе које уважавају права других.
Заштитник грађана је подсетио да неки шири друштвени токови, посебно сиромаштво, наносе највеће ударце управо деци, а посебно оној из рањивих група.
Због тога ће Заштитник грађана следеће године у области права детета највећу пажњу посветити борби против насиља над децом и међу децом, праву свих малишана на здравствену заштиту и искорењивању дечјег просјачења.

                                                                                                                        Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 19 новембар 2013 23:05
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015