Logo
Одштампајте ову страницу

Звездарска школа креативног писања

Оцените овај чланак
(3 гласова)

zvezdarijadaЗВЕЗДАРА - Шеста београдска гимназија започела 5. фебруара школу креативног писања под називом „Да ти кажем...“. Радионице креативног писања су део пројекта „Јасно и гласно”, који Градска општина Звездара реализује у сарадњи са Пријатељима деце Звездаре, као део Звездаријаде, фестивала културе младих. У реализацији пројекта, као партнери учествују и звездарске средње школе, наставници и стручњаци за области предвиђене програмским активностима.

Звездарске средњошколце техникама и вештинама креативног писања учи Радица Смиљковић, професорка српског језика и књижевности, сарадница Регионалног центра за таленте Београд . За шеснаест сати креативног рада и две недеље онлајн консултација, млади ће се кроз стваралаштво изабраних писаца бавити односом књижевног текста и стварности, избором и животом књижевних јунака, начинима прикупљања књижевне грађе, техникама писања и како да постигну слојевитост књижевног дела. Кроз низ радионица научиће и употребу разноврсних креативних техника као што су кратка прича, поема, постер, филозофски есеј, наступ у јавности, асертивна комуникација... То је начин стицања вештине да животну стварност посматрају, критички анализирају и уметнички, кроз књижевно дело, представљају.

Сам појекат „Јасно и гласно“ подржава и финансира Канцеларија за борбу против криминала и дроге Уједињених нација у Бечу. Циљ пројекта је да младима омогући стицање знања и вештина из различитих области важних за здраво и активно функционисање у друштву. Коначан циљ је да полазници Школе искажу своје ставове у вези са здравим стиловима живота и тако инспиришу, подстакну младе и заједницу да буду активнији у борби против употребе алкохола, дрога и свих облика насиља.

Радионице, такмичења, изложбе, наступи и сусрети ће младима омогућити креативно и сврсисходно проведено време, а стечене вештине ће их оснажити и учинити отпорним на негативне појаве друштва.

Јединственост и важност реализацији програма дају учесници претходног пројекта „Ухвати будућност”, млади активисти Звездаре, који су ангажовани у свим областима планирања, организовања и спровођења како досадашњих тако и нових радионица.

 

Извор: Кућа добрих вести

 

 


Мирјана Бачкоња

Мирјана Бачкоња је рођена 1992. године и студент је новинарства на Факултету политичких наука, у Београду. Поред факултета редовно похађа стручну праксу у САТ Медија групи (SAT Media Groop), а "Кући добрих вести" прикључила се ради ширења лепих и оптимистичних ствари.

Воли музику и плес, јер оне повезују људе и чине их срећним, а читање је испуњава јер књига је човеку увек најбоље друштво.

Најновије од Мирјана Бачкоња

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015