Logo
Одштампајте ову страницу

Српски студенти на Кембриџу

Оцените овај чланак
(12 гласова)

Cambridge-stoЛОНДОН - Стипендисти PEXIM Фондације и алумнисти Уверзитета Кембриџ, уз подршку Британско-српске привредне коморе (BSCC), организовали су трећу годишњу PEXIM-BSCC вечеру која се одржала 8. маја на Тринити колеџу, у Кембриџу. Циљ годишње вечере коју од 2012. године организује PEXIM фондација у сарадњи са BSCC, био је да се студенти из Србије на Кембриџу промовишу и повежу са потенцијалним послодавцима како би се подстакао њихов повратак у земљу након завршетка студија, изјавио је за "Кућу добрих вести" Александар Протић, Федерални саветник у Француској федерацији за UNESCO мреже и један од учесника и говорника на овом значајном дводневном скупу. 

Значајан број уважених гостију из Србије и Велике Британије, поред студената, присуствовао је вечери. Учеснике су говором поздравили: Сер Пол Џаџ, оснивач Џаџ пословне школе на Кембриџу и председник BSCC; Михаил Петрески, оснивач PEXIM фондације и члан Надзорног одбора компаније Asseco; Огњен Прибићевић, Амбасадор Републике Србије у Великој Британији; Денис Киф, будући Амбасадор Велике Британије у Републици Србији; Хелен Пенант испред Кембричког међународног фонда који подржава PEXIM фондацију од оснивања; Марк Крендал, председник компаније Continental Wind Partners (CWP).

Десетак истакнутих компанија из Србије, Македоније и Велике Британије, многи од њих чланови Британско-српске привредне коморе, имали су прилику да упознају студенте. Спонзори вечере су биле водеће компаније на глобалном и регионалном нивоу: Continental Wind Partners, Нафтна Индустрија Србије, Comfy Angel, Infobip, Arex Marzipan, Microsoft, Freshfields, Zolfo Cooper.

Cambridge-netНа вечери Continental Wind Partners (CWP) је најавио партнерство са PEXIM Фондацијом и да ће уложити око 14,000 евра годишње за додатне стипендије за студенте којима је понуђено место на Кембриџу. Марк Крендал је најавио: ,,Захваљујући програму CWP PEXIM Кембриџ стипендија два студента годишње ће моћи да заврше постдипломске студије у области енергетике, обновљивих извора енергије, заштите животне средине, инжењерства, финансија и права. Одлучили смо да подржимо PEXIM фондацију из два разлога: двоје наших запослених који су дипломирали на Кембриџу, Тијана Гајић и Жељко Ђурић су изузетан и значајан део нашег развојног тима у Србији. Такође, видимо ову иницијативу као један од најбољих начина да подржимо и Србију и Македонију. Не постоји већа и мудрија инвестиција од оне у образовање. Наш план је да дуго будемо присутни у Србији и у нашем је професионалном и личном интересу да се Србија развија и расте што брже.’’

 

Подрша студентима угледних светских компанија

Компанија НИС помаже школовање српских студената на светским универзитетима, а они по дипломирању враћају сазнања у Србију приликом стручне праксе и запослења. Снежана Лакићевић, менаџер за сарадњу са универзитетима, изјавила је: ,,Велико је задовољство било присуствовати донаторској вечери на Кембриџу и захваљујемо вам се на томе. Скуп је показао да има Компанија и људи који верују да је улагање у образовање и науку сигуран пут ка превазилажењу проблема, реформи друштва и изласку из кризе. То је начин да утичемо на промену система вредности и пошаљемо поруку да је знање кључ који отвара врата на свим путевима. Као најуспешнија Компанија у Србији, НИС жели да буде лидер у промоцији најбољих примера у свим областима које завређују пажњу и представљају квалитет којем и ми у свакодневном животу, али и на путу развоја Компаније тежимо.’’

Компанија Infobip је поклонила таблет iPad Air студенту завршне године извлачењем из шешира ,,јер једино тако могу одабрати најбољег међу најбољима’’, чиме је позвала младе да се врате у Србију.

Лука Бабић испред компаније Infobip је истакао: ,Вечера PEXIM фондације одржана на Тринити колеџу је свакако јединствен догађај који повезује домаће компаније са групама најталентованијих младих студената. Сама идеја повратка студената након завшених студија на Кембриџу је племенита и промовише идеју развоја привреде како у Србији тако и у региону кроз привлачење квалитетног кадра, док студентима указује на прилике за остварење амбиција. Уверени смо да у нашој земљи, као и конкретно нашој компанији, постоје прилике које би оваквим студентима пружиле слободу да испуне своје потенцијале - из тог разлога смо у потпуности подржали PEXIM фондацију у њеним настојањима’’.

Компанија Comfy Angel је најавила да ће интензивније подржати PEXIM фондацију и својим примером подстакнути македонске компаније да учине исто. Comfy Angel постоји од 2004. године и њихови душеци и постељина су најпродаванији на британском тржишту. Ирена Јакимовска испред компаније Comfy Angel је саопштила: ,,Мотив наше компаније да учествује на оваквом догађају је будућност људских ресурса. Највреднији капитал компаније Comfy Angel су наши запослени и због тога редовно тражимо начине да пронађемо добре, високообразоване и квалификоване запослене, који нам заједно са Управним одбором могу помоћи да остваримо дугорочну стратегију. Македонски студенти који студирају на Кембриџу могу бити опција за нас. Надамо се да ће се наставити рад који сте започели и да ће бити више македонских студената који учествују у вашем пројекту.’’

Етно мрежа, Foodland и Туристичка организација Србије су даровали поклоне за почасне говорнике током вечере 8. маја и научног предавања 9. маја - рукотворине жена из сеоских подручја, ајвар и брошуре Србије. Comfy Angel је обезбедио врхунско македонско вино Тиквеш које је одушевило госте, а Foodland органске сокове награђиваног бренда Бакина тајна. Национална комисија Србије за UNESCO поклонила је предавачима књиге.

Aleksandar-CambridgeСледећег дана, 9. маја, одржано је предавање о британско-српском пријатељству које су организовали стипендисти PEXIM фондације, алумнисти Кембриџа и LSE, подстакнути иницијативом Организације српских студената у иностранству (OSSI). Округли сто на тему ,,Уједињено краљевство и савезници, сто година након Првог светског рата: лидерство кроз мир’’ окупило је реномиране предаваче: професора историје са Кембриџа Доминика Ливена ; специјалисту BBC-а и Британског савета, Вирџинију Кромптон; Федералног саветника у Француској федерацији за UNESCO мреже Александра Протића; као и професора Сајмона Стоклија са Пословне школе Џаџ у Кембриџу. Модератор округлог стола била је Милена Милићевић, алумниста PEXIM фондације и предавач на Факултету за инжењерски менаџмент у Београду.

Професор Доминик Ливен је говорио о односу Русије и савезника пре Првог рата, током рата и усавременим оквирима, истакнувши испреплетаност сукоба у 20. веку. Међународна публика са нестрпљењем очекује његову нову књигу о Првом светском рату, а у Београду ћемо га чути на конференцији 30.маја.

Вирџинија Кромптон је позвала присутне на конференцији да се укључе у иницијативе Британског савета које обједињују визуелне уметности, спорт (превасходно фудбал), историју и меморијалне пројекте. Александар Протић је говорио о међународним UNESCO пројектима везаним за Први светски рат и нагласио јединствен српски допринос миру током Првог светског рата који су дали Никола Тесла и Михајло Пупин, такође алумниста Кембриџа.

 

Британско - српско пријатељство

О иновацијама током различитих ратова говорио је профессор Сајмон Стокли са Кембриџа, нагласивши да постоји и деструктивно предузетништво. Професор Стокли је отворио дебату о вредностима на Балкану и како млади људи из Србије и региона могу предузетничким иницијативама допринети миру, економској стабилности и конкурентности.


Cambridge-dogadjajО Pexim фондацији: PEXIM фондација је основана почетком 2010. године као приватна, непрофитна фондација за стипендирање студената из Србије и Македоније којима је понуђено место на Универзитету у Кембриџу. PEXIM фондација стипендира студенате који се обавежу да ће се, након завршених студија, вратити у своју земљу и ставити на располагање државној управи, јавним предузећима, образовном и приватном сектору у циљу подизања капацитета земље за ЕУ интеграције и развој економске конкурентности. PEXIM фондација је, у сарадњи са Универзитетом Кембриџ, до сада уложила више од 350.000 евра чиме је стипендирано укупно 13 студената.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 15 мај 2014 11:53
Агнеза Трпковски

Новинар, оснивач и главни и одговорни уредник интернет новина „Кућа добрих вести“. Дипломирани економиста (међународни економски односи). Радила 23 и по године у Новинској агенцији Танјуг, од приправника, шефа дописништва за Војводину, до дописника из иностранства (Чешка, Словачка). Да би реализовала ову своју идеју и другачију визију новинарства, напустила 2011. године сталан посао, са места заменика уредника Економске редакције Танјуга - ЕКОС и покренула овај лист-магазин чији је основни мото - „Наше је само оно што другима дамо“.

Најновије од Агнеза Трпковски

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015