Logo
Одштампајте ову страницу

Oбукa за младе "Волонтирање и социјалне вештине"

Оцените овај чланак
(2 гласова)

logoooooБЕОГРАД - Како препознати социјалне вештине стечене волонтирањем и искористити их у професионалном развоју, тема је обуке „Волонтирање и социјалне вештине“ у организацији Младих истраживача Србије.

 

Да би човек боље функционисао и лакше се носио са свакодневним изазовима, а нарочито да би млада особа стасала у зрелу особу пуну самопоуздања, потребно је развити скуп емоционалних и друштвених особина. Способност прилагођавања променама, успешне комуникацијске вештине и добри међуљудски односи омогућавају боље функционисање у радном окружењу, а сигурно представљају олакшицу при тражењу посла. То је нешто што се не учи у школи већ се стиче искуством.


Свако од нас ко је прошао кроз волонтерско искуство зна да је једно такво јединствено искуство мање или више утицало на неке наше одлуке или промене у животу. Некада је те промене тешко описати и дефинисати. Ми сматрамо да се волонтирањем стичу разне вештине, знања и способности који нас чине функционалнијим и свеснијим. Међутим, да ли знамо да препознамо и опишемо све те стечене вештине када састављамо ЦВ и искористимо их као наш адут у тражењу (бољег) посла?


Обука је усмерена најпре младим људима са претходним волонтерским искуством (идеално, на волонтерским камповима али и другим интензивним групним програмима волонтирања), који се налазе у прелазном периоду између школе/факултета и првог посла, на прагу започињања професионалне каријере. Ова обука учесницима даје могућност да разумеју властиту емоционалну интелигенцију, да их подстакне да препознају већ стечене и развијају своје вештине самоконтроле, вештине рада се другим људима. Такође, базираће се на личном искуству волонтирања одакле ће црпети примере и допустити учење на основу искуства.

 

Овде можете прочитати више о обуци. Рок за аплицирање је 5. децембар.

 

Обука се састоји из неколико делова:

 

1.Пре свега је потребно да претходно успешно положите тест о основним формама и облицима волонтирања на онлајн платформи обуке.мис.орг.рс до 5. децембра.

 

2.Изабраних 12 учесника (пријава за учешће) ће се састајати једном недељно на радионицама у трајању од 2 сата (Бизнис центар, Кнеза Милоша 47, Београд) и то следећом динамиком:

8. децембар, од 13 до 15 часова – тема “Емоционална писменост”
17. децембар, од 10 до 12 часова – тема “Асертивна комуникација”
22. децембар, од 12 до 14 часова – тема “Изградња групе”
26. децембар, од 13 до 15 часова – тема “Мој ЦВ социјалних вештина”

 

3.После сваке радионице, учесницима ће бити доступне онлајн лекције са релевантним материјалом у вези са спроведеним радионицама. Такође, имаћете на располагању форум на истој платформи, где ћете моћи да постављате питања предавачима, као и да учествујете у дискусијама између радионица.

 

4.После последње радионице, у периоду од 26. децембра до 15. јануара 2015, учесници ће имати могућност да полажу тест и добију сертификат о стеченим вештинама на обуци и знању о обрађеним темама.
Обука се одржава у склопу пројекта за развијање стандарда квалитета и методологије за препознавање социјалних вештина стеченим волонтирањем "Волонтирам да научим", подржаног од стране Министарства омладине и спорта.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 02 децембар 2014 10:50
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015