Logo
Одштампајте ову страницу

Омладинска политика: Запошљавање и безбедност младих приоритет

Оцените овај чланак
(2 гласова)

udovicicБЕОГРАД - Савет Европе позитивно је оценио реализацију омладинске политике у Србији у периоду од 2008. до 2014. године.

 

Министар омладине и спорта Вања Удовичић је, на данашњем представљању извештаја Савета Европе, тој институцији захвалио на подршци, истакавши да је Влада Србије свесна да има још много изазова када су у питању млади, посебно у области запошљавања.

 

„У наредном периоду морамо да постигнемо много већи напредак у запошљавању младих“, поручио је министар Удовичић.


Савет Европе је оцењивање стања омладинске политике у Србији извршио на захтев Министарства омладине и спорта, објавило је то министарство.


Министарство омладине и спорта само је од Савета Европе затражило да да оцену омладинске политике у Републици Србији. Жеља нам је да њихова оцена и препоруке допринесу још квалитетнијем креирању и спровођењу омладинске политике у нашој земљи. Запошљавање и безбедност младих остају наш приоритет и на те сегменте ћемо у наредном периоду усмерити све наше напоре“, рекао је Вања Удовичић.


Савет Европе похвалио је нашу земљу за све што је до сада учињено за младе. „Како увек има простора за још бољи рад, све оно што је до сада можда недостајало, биће саставни део и Националне стратегије за младе за период 2015-2025.

 

Министарство омладине и спорта интензивираће сарадњу са партнерима на свим нивоима, од локалног до међународног, наставиће да подстиче снажан развој локалне омладинске политике и настојаће да младе активније укључи у све процесе доношења одлука“, рекао министар омладине и спорта.

 

Посебне похвале у извештају односе се на изузетну сарадњу са међународним партнерима, пре свега Саветом Европе. Омладинске организације из Србије су трећу годину заредом лидер у коришћењу средстава Европске омладинске фондације, а Србија је и један од лидера у спровођењу кампање за борбу против говора мржње, коју је лично генерални секретар Савета Европе прогласио једним од приоритета у раду Савета Европе.

 

Запажене су и активности Фонда за младе таленте, који је доделио више од 13 хиљада стипендија за студије у земљи и иностранству и редовно сарађује са компанијама, како би се обезбедили пракса и запослење за младе.


„Све ово су активности с којима ћемо наставити и које ћемо, у складу с могућностима, проширити како бисмо од Србије направили добру земљу за младе“, поручио је министар Удовичић.


Србија подложна политизацији младих


Србија је подложна масовном одливу мозгова и политизацији младих због чега је опао активизам, а проблем је и насиље, истакнуто је данас на представљању извештаја о стању омладинске политике чија ће финална верзија бити објављена у априлу ове године.

 

"Политички активизам младих изгледа да опада у овој земљи, а ангажовање младих засновано је на пуно неповерења и сумњи. Више од земаља Европе, али није усамљена у томе, Србија је подложна масовном одливу мозгова", рекао је истраживач Савета Европе Хауард Вилијамсон.


Како је оценио, Србија се акутно суочава са одливом мозгова, уз земље попут Грчке, Италије, Португала и неких балканских земаља.


Он је истакао и да је активизам опао јер се поједини млади укључују у политичке организације јер им то доноси запошљавање, спонзорство, док они који то не желе више нису активни.


Вилијамсон истиче и да је пуно људи рекло и да је проблем који важи за Србију неповезаност образовања са реалним тржишним потребама, односно мимоилажење наставних планова и програма са потребама тржишта.


Директор Канцеларије Савета Европе Тим Картрајт рекао је да је експертски тим дао препоруке које нису само начелне. Указано је на слабост у примени омладинске политике данас и изнели предлоге са којим проблемима се треба изборити, рекао је он.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 07 фебруар 2015 19:34
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015