Logo
Одштампајте ову страницу

Младе треба подржати да се баве предузетништвом

Оцените овај чланак
(2 гласова)

mladiiiiiiБЕОГРАД - Реформе ће дати резултате само ако отворе простор запошљавању младих које треба подржати у намери да се баве предузетништвом и покрећу сопствени бизнис, оценили Зорана Михајловић, потпредседница владе и Марко Чадеж, председник ПКС, на отварању Студентског привредно-политичког форума.


У Србији је сваки други млади човек незапослен. Армија од 200.000 незапослених млађих од 30 година горући је друштвено-економски проблем, који што хитније и ефикасније мора бити решен. Системске реформе које спроводи Влада Србије даће позитивне ефекте само ако отворе простор да се запошљавају млади људи, које треба подржати у намери да се баве предузетништвом, истакнуто је на Студентско привредно-политичком форуму у Привредној комори Србије (ПКС).


„Верујем да све реформе које спроводи српска влада не могу имати свој прави резултат уколико не нађемо механизме да запошљавамо младе. Сваки други млад човек у Србији је незапослен и то је поразна статистика за све нас“, рекла је Зорана Михајловић, потпредседница Владе Србије. Она је најавила да ће у овој години бити отворен и посебан сервис за младе предузетнике.


Влада Србије ће, навела је Михајловић, која је и министар грађевине и саобраћаја, кроз одређене механизме унапредити могућности младих да сами отварају предузетничке радње и компаније, као и да имају неке пореске олакшице. Младима, како је истакла треба обезбедити и услове да стално унапређују своје знање, као и да у завршним годинама студија пролазе кроз стручну праксу у компанијама.


„Влада ће учинити све да то не остане на причи и да већ за годину дана немамо тако поразне статистичке податке", рекла је потпредседница владе уз опаску да „реформе заиста не значе ништа уколико млади не остану у Србији“.


Чадеж: Центар за младо предузетништво


„Привредна комора Србије подржава предузетништво младих и желимо да постанемо и ефикасан сервис младим предузетницима. ПКС је у процесу реорганизације који се спроводи по прилагођеном моделу организовања коморских система Аустрије и Немачке. Покушаћемо да имплементирамо врло добро организован аустријски модел Центра за младо предузетништво, како би помогли младима у Србији да покрену предузеће, да направе бизнис план и све друго што им је потребно за самосталан посао“, навео је Марко Чадеж, председник ПКС.


По речима Чадежа, ранија истраживања су показала да млади више желе да раде у великим државним предузећима него да буду предузетници, што треба да се промени у перспективи.


Чадеж је указао и на значај учешћа младих привредника на пословним форумима које Комора организује у иностранству, како би се умрежили и остварили контакте са колегама из других земаља. Поред добрих пословних идеја, за успешан бизнис неопходни су добри пословни контакти. Студентско привредно-политички форум веома је важан скуп за решавање горућег проблема незапослености младих, поручио је председник ПКС.

 

Ненад Боровчанин, државни секретар у Министарству омладине и спорта Србије, рекао је да је циљ да се запосле млади, вредни људи, они који имају идеје, умеју и хоће да раде и остану у Србији. Државни секретар је истакао велики значај дијалога између привреде и младих са циљем подршке развоју предузетничког духа и покретања сопственог бизниса.


Дводневни Студентско привредно-политички форум организовали су ПКС, Центар за едукацију и друштвену еманципацију младих (CEDEM), Студентска асоцијација за међународну сарадњу (SAMS) Правног факултета у Београду.


Циљ Форума је подизање свести младих о значају предузетништва, покретању процеса усклађивања система високог образовања са потребама тржишта рада, али и подизање нивоа привредне сарадње међу младима у региону.


Скуп је окупио студенте Београдског универзитета - Економског факултета, Факултета организационих наука, Правног факултета, Факултета политичких нуака, Факултета безбедности, Биолошког факултета, ДИФ-а, Технолошко-металуршког факултета, представнике привреде, Владе Србије, Скупштине Србије, дипломатског кора, као и еминентне стручњаке из области економије, политике и права.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 26 фебруар 2015 22:32
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015