Logo
Одштампајте ову страницу

Дан омладинских радних акција

Оцените овај чланак
(1 Глас)

radneeeeeБЕОГРАД - Данас се обележава Дан омладинских радних акција.

 

Као дан Омладинских радних акција у СФРЈ се обележавао 1. април, дан када су 1946. године почеле припреме за организовање изградње пруге Брчко-Бановићи.

 

Омладинске радне акције су настале још у току НОБ-а, а нарочито су биле популарне након завршетка Другог светског рата и имале су за циљ да обнове и изграде привреду, инфраструктуру, научне, спортске, културне и забавне објекте у Југославији.

 

У првим послератним Савезним радним акцијама милиони омладинаца градили су ауто-путеве, пруге, фабрике, чак и читаве градове. Највеће Савезне радне акције дешавале су се у периоду од 1946. до 1952. године.

 

Државни секретар за омладину Ненад Боровчанин истакао је поводом Дана омладинских радних акција да волонтеризам има потенцијал да активира велики број младих људи, помогне њиховом васпитању у духу солидарности, тимског рада и колективног живота као и додатној едукацији и стицању знања неопходних за тржиште рада.

 

“То подразумева активацију са циљем да се добровољно и бесплатно помогне заједници у којој млади живе, али и да се кроз организоване курсеве језика, рачанура и осталих неформалних едукација стигне до вештина које данашњи послодавци траже при одабиру кандидата за посао”, сматра Боровчанин.

 

Подржана организација 25 волонтерских камова

 

Државни секретар за омладину је подсетио да су се млади прошле године током мајских поплава самоиницијативно активирали да помогну и тиме показали да су огроман потенцијал у ванредним ситуацијама, и додао како је “на нама да сада покажемо да тај исти потенцијал препознајемо и у редовним ситуацијама”.

 

Боровчанин је нагласио како је Министарство омладине и спорта прошле године подржало организацију 25 волонтерских кампова и 257 акције широм Србије, са неколико хиљада младих људи, а да је ове године планирано 50 кампова и јос већи број акција у партнерству са цивилним сектором.

 

Кровна организација младих Србије покренула је иницијативу за измене и допуне актуелног Закона о волонтирању, како би исти био стимулативнији за волонтере и како би створио могућности за организовање масовних волонтерских акцијиа”, информисао је јавност државни секретар.

 

Према његовом мишљењу, да би волонтеризам заживео у пуном капацитету и био масован, потребно је вредновати га и створити волонтерски систем, као након Другог светског рата, када су учесници Омладинских радних акција који су прошли различите курсеве за занате добили запослење, а највреднији награђивани ударничком значком као симболом највећег залагања.

 

“Поред тога што су изградили све оно што је нама данас тешко и да одржавамо, волонтери су имали прилику за учење и забаву. Ако бисмо данас вредновали рад на исти начин, био би то нови почетак позитивне селекције и награђивања рада и највреднијих”, закључио је Боровчанин поводом обележавања Дана омладинских радних акција.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 01 април 2015 22:04
Кристина Глигоровић

Студент је четврте године на Филолошком факултету у Београду, смер Руски језик, књижевност и култура. Била је у тиму за развојне праксе највеће студентске организације на свету АIESEC, налазила је праксе студентима из иностранства у Србији, упоредо је волонтирала у Дому за незбринуту децу "Јован Јовановић Змај". Водила је хуманитарни пројекат ACTiviraj se у оквиру АIESEC-а који је посвећен социјалној инклузији. Организовала је хуманитарне догађаје са више од 200 деце учесника из домова за незбринуту децу и основних школа, који су били медијски пропраћени и спонзорисани и које су потпомогли и београдски превозници, плесни центри, дечји центри...
Велики је филантроп и борац за права и укључивање маргинализованих припадника друштва у све сфере живота и рада. Заљубљеник је у разне језике, књижевности и културе, јер писана реч нас чува од заборава! Тренира модерни плес.
Разлога за придруживање пројекту ",Кућа добрих вести" је много, а један је и промовисање младих талената који су били или јесу део AIESEC-a, кao и свих других младих талената. Као филолога интересује је и укључивање у израду енглеске верзије сајта, а касније и руске верзије. Жели да се за добре људе и добра дела чује, како би сви знали да хероји шетају међу нама! А које место је боље за то од "Куће ДОБРИХ вести".

Најновије од Кристина Глигоровић

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015