Logo
Одштампајте ову страницу

Школовати младе према потребама привреде

Оцените овај чланак
(3 гласова)

dogadjdjdjdjdjБЕОГРАД - Образовање у Србији мора да се прилагоди дугорочним потребама привреде и друштва, а не само краткорочним плановима за једну или више година.


Систем школства треба да прати светске трендове и сви заједно - студенти, професори, политичари и привредници, морају да крену у „старт уп“ српског образовања и привреде, истакла је Зорана Михајловић, потпредседница Владе Србије обраћајући се младима на Привредном форуму младих одржаном данас у Привредној комори Србије (ПКС).

 

Влада Србије подржаће све потребе младих и стварати амбијент у коме ће се образовање ускладити са стратегијом привредног развоја, поручила је потпредседница владе на отварању другог дана конференције, а објавила ПКС.

 

Мајкл Давенпорт, шеф делегације ЕУ у Србији сматра да образовни систем у нашој земљи мора бити много флексибилнији, како би припремио младе за тржиште рада. Реформе у образовању, по речима Давенпорта, немају ефекат ако не постоји добра економска политика.

Потребно је да се стално напредује у образовању и вештинама и да се истовремено мења и образовни систем, нагласио је он и указао на велики проблем незапослености и у ЕУ где 26 милиона људи тражи посао.

 

Нермина Љубовић, директор Сектора за привредни систем ПКС, навела је да су међу разлозима велике незапослености младих у Србији (више од 52 одсто) образовање неусклађено са стварним потребама привреде, непоседовање знања и вештина које траже послодавци, као и несналажење младих у реалном радном окружењу због неадекватних образовних програма.

 

ПКС, као институција која век и по заступа и штити интересе привредника посебну пажну посвећује предузетништву младих, развоју предузетничког духа и покретању бизниса младих, како би своје знање што ефикасније усмерили у привредни развој и напредак Србије, истакла је Љубовић.

 

Катарина Обрадовић, помоћник министра привреде такође сматра да је за развој српске привреде од кључног значаја развој предузетничког духа код младих, као и да би током образовања требало да добију одређена знања како функционишу предузећа и какви су привредни токови.

 

Спречити одлазак младих

 

Потпредседник Студентске конференције универзитета у Србији (СКОНУС) Владимир Радовановић упозорио је, на панел дискусији која је организована у оквиру конференције, да је Србија две деценије прва у региону по исељавању младих и образованих људи у иностранство, а друга у свету. Према подацима из 2014. највише младих незапослених у Србији је од 25 до 29 година, око 101.000 , а следе незапослени од 20 до 24 године, којих има око 90.500. Скоро 80 одсто младих чека на запослење дуже од годину дана, због чега све више сматрају да је у Србији немогуће пронаћи посао и зато одлазе. Држава мора да предузме кораке и омогући младима да се запосле после школовања, рекао је он.

 

Знање треба да буде основ привреде, како би она била конкурентна и профитабилна, истакао је Бранко Ковачевић, декан Електротехничкиог факултета у Београду. Од 1990. године до данас смо изгубили око милион радника у сектору индустрије, подсетио је Ковачевић и указао на вишегодишњи процес деиндустријализације у Србији. Помоћник министра просвете Милан Шуваков рекао је да је у плану доношење закона о националном оквиру квалификација, који ће утврдити потребе за кадровима, према потребама тржишта рада. Саветовао је младе да добро размисле које ће студије уписати, да не бирају занимања за којима нема тражње на тржишту.

 

Регионалну конференцију „Привредни форум младих 2015“ од 21. до 23. априла организује СКОНУС у сарадњи са Вип Мобајл, ПКС и Домом омладине Београда.

 

Други дан конференције у ПКС био је посвећен усклађивању високообразовног система са потребама тржишта рада, проблемима незапослености и емиграцији младих стручњака.

Први дан конференције био је у Ректорату Универзитета у Београду, а програм трећег дана скупа је у Дому омладине Београда.

 

У раду тродневне конференције учествују представници највећих компанија, струковних удружења, државних институција, академске заједнице и гости из региона. Циљ скупа је да се нађу најбољи начини за решавање проблема незапослености, усагласи систем образовања са реалним потребама тржишта рада, створе повољнији услови за умрежавање младих у процесу евроинтеграција.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 22 април 2015 21:26
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015