Logo
Одштампајте ову страницу

Кикинђанин најбољи математичар на свету

Оцените овај чланак
(2 гласова)

aleksaaaaКИКИНДА - На 56. Међународној олимпијади из математике, одржаној на Тајланду, Кикинђанин Алекса Константинов освојио је златну медаљу.


Да је успех младих математичара из Србије огроман потврђује и податак да су у конкуренцији такмичара из преко 100 земаља света управо чланови тима из Србије са освојене четири медаље - златном, сребрном, две бронзане и две специјалне похвале, били међу најбољима. Кикинђани су с разлогом поносни на свог Алексу.


У најјачој међународној конкуренцији, Кикинђанин Алекса Константинов, ученик Математичке гимназије у Београду, био је и најуспешнији. А пут до златне медаље на Математичкој олимпијади Алекса је заправо започео у кикиндској Основној школа "Свети Сава", када га је математика очарала.


"Моја љубав према математици започела је још у основној школи, а ту љубав развијала је професорка Десанка Чепелник. Пуно је радила на мом успеху, поставила је праве темеље мог знања и због тога сам јој неизмерно захвалан", прича Алекса.


Предан рад у београдској Математичкој гимназији, уз велику подршку и подстрек професора, донео је , пре свега Алекси и његовој породици, велико задовољство и официјелне награде. Припреме за само такмичење су константне, то како каже Алекса, није обавеза – већ љубав према математици:


"Нама математика није обавеза, већ љубав и страст, најлепша занимација. Треба стварно спознати лепоту математике као прелепе науке. На тај начин, нама припреме за такмичења не падају тешко, ми то радимо свакодневно."
Искуства са Тајланда и са самог такмичења су за читав живот. А онда, и сазнање да сте – најбољи.

 


"Само сам чекао да буду повучене границе за златну медаљу, али када је резултат био и званично саопштен био сам пресрећан. Мислим да је то велики успех за мене", емотивно нам утиске из Тајланда препричава најбољи математичар-средњошколац на свету.


Можда је златна медаља сигуран знак да ће Алекса, баш како је и пожелео, своје школовање наставити у Бостону, на Универзитети МИТ. Причао је о томе са својом професорицом Соњом Чукић која га је бодрила да златна медаља олакшава упис. Веровала је у Алексу, а Алекса је то доказао на најлепши могући начин.


Након средње школе, Алекса ће отићи тамо где ће добити најбоље услове за образовање и живот. А живот је тек пред њим. Где год то било, Алексин избор је – математика.


Извор: Кућа добих вести/РТВ


Последњи пут измењено недеља, 26 јул 2015 21:22
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015