Logo
Одштампајте ову страницу

Предавање: Како покренути успешан и стабилан бизнис у Србији

Оцените овај чланак
(1 Глас)

startapppppУ Дечјем културном центру, 14. октобра са почетком у 18,30 часова биће одржано бесплтано предавање на тему како и да ли је могуће покренути успешан и стабилан бизнис у Србији.


Дођите на прво, бесплатно предавање, повежите се са најуспешнијом глобалном мрежом предузетника – Founder Instititute (Globalizing Silicon Valley).


Иначе, истраживања показују да млади у Србији немају развијену предузетничку културу али и то се мења, јер се појављује једна велика стартап заједница, нарочито у ИТ-ију.


Међутим на националном државном плану , од идеје да се уведе предузетништво у школама до тога да сама настава у школама у већој буде базирана на пракси него што је то случај до сада – није се далеко одмакло.
Показало се да већина младих верује да ће радити за послодавца, док један од пет испитаника планира да покрене сопствени посао у будућности, али да су углавном обесхрабрени недостатком почетног капитала и нестабилном економском ситуацијом у земљи.
У свету је, међутим, ситуација знатно другачија.


Један од главних разлога зашто млади предузетници граде невероватно успешне компаније је у чињеници да у суштини они немају шта да изгубе. Већина ових предузетника у тренутку кад су оснивали своје компаније нису живели у великим кућама, нису имали хипотеку, нити су отплаћивали аутомобил, нису имали неки специфичан начин живота који је било неопходно одржати.


Гугл су основали Сергеј Брин и Лари Пејџ када су имали 25 година. Стив Џобс је имао тек 21 годину када је са двадесетшестогодишњим Стивом Возјаком покренуо Епл. Билу Гејтсу је било тек 20 када је покренуо прчу о Мајкрософту са Полом Аленом који је тек две године старији. Најпознатију друштвену мрежу Фејсбук Зукерберг лансирао кад је имао тек 20 година. Сем Волтон је имао 26 година када је покренуо Вол Март.


За разлику од њих, неко ко покреће компанију са нешто више година живота ризикује све. До тог тренутка старији предузетници већ су навикли на јаке плате, живот у добром крају са удобним аутомобилом, а можда и кредитом за неки луксузнији четвороточкаш.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 08 октобар 2015 21:38
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015