Logo
Одштампајте ову страницу

Програм који ће вам изменити живот!

Оцените овај чланак
(5 гласова)

foto1Некима је овај програм изменио живот, неки су пропутовали Европу, научили страни језик, неки су стекли најбоље пријатеље из целог света, док су неки знање које су усвојили током овог програма, наставили ентузијастично и успешно да шире и деле у Србији. Они који су га пробали ће вам рећи да је ово савршен програм, за све младе људе од 17 до 30 година – добијете шансу да неколико месеци живите у другој европској земљи, да научите страни језик, а да притом не платите ништа…да, да добро сте прочитали, не платите ништа!


Сада сте сигурно заинтригирани да сазнате о каквом је програму реч – носи име Европски волонтерски сервис, познат под скраћеницом ЕВС, а део је програма за младе Европске комисије под називом  Ерасмус плус.

 

Међу организацијама које шаљу волонтере на дугорочно волонтирање у иностранство, јесу Млади истраживачи Србије. Они то раде од 2002. године, и за Кућу добрих вести напомињу да сваке године пошаљу између 20 и 25 волонтера.

“Овај програм допушта младима да открију нову културу, схвате други народ, њихову традицију, науче њихов језик кроз волонтерске активности у одређеној земљи. Ово искуство је заправо едукативног картактера, осим што омогућава волонтерима да стекну нова знања, такође им се пружа шанса да упознају сами себе”, кажу нам у Младим истраживачима.

 

foto2

 

Волонтирање на неком од ЕВС пројеката може да траје од два до дванаест месеци, а активности којима се волонтери баве крећу се од заштите животне средине, уметности, културе, социјалног рада, и сви пројекти одговарају заправо потребама локалне средине и доприносе локалном развоју.

“Током овог програма, ЕВС волонтер је финансијски потпуно обезбеђен. Путни трошкови, виза, здравствено осигурање, храна, смештај, маркица за превоз, и месечни џепарац, то све може да очекује волонтер.  Некад се волонтер храни у мензи, некада добија новац за храну, који сам распоређује, а месечни џепарац је фиксан и прописан за сваку земљу посебно, а варира од 80 до 160 евра”, објашњавају у МИС-у и додају да волонтер углавном живи са другим ЕВС волонтерима или са неким из организације која га прихвати да волонтира на њиховом пројекту.

foto4

 

Савет волонтерима- изаберите пројекат који вам је привлачан

 

Да бисте постали кандидат за ЕВС, потребно је да се пре тога информишете подробније о програму, а то можете урадити сваког четвртка у 15 часова у просторијама Младих истраживача.

“Са већ добро припремљеним мотивационим писмом и биографијом, волонтер онда трага за пројектом који њему највише одговара. Често саветујемо волонтере да заправо изаберу онај пројекат који им се допада, а не земљу у коју би ишли, јер ће ипак отићи да волонтира неколико месеци у другој земљи, битно је да буде мотивисан оним чиме ће се тамо бавити”, објашњавају нам из МИС- а и додају да једном када је волонтер изабран од организације у другој земљи, креће прикупљање документације за визу, потписивање уговора између волонтера и организације и друге припреме.

 foto3

Иначе, Млади истраживачи су у последњих неколико година, слали волонтере у Италију, Португал, Шпанију, на Исланд, Малту, у Француску, Немачку, Пољску, Грчку, Словенију, Словачку, Чешку, Велику Британију, Холандију, Белгију, Румунију, Бугарску, Турску, Шведску и Мађарску, али како кажу највеће је до сада интересовање волонтера било за Шпанију и Немачку.
“Већина волонтера које је наша организација послала на ЕВС је презадовољна искуством, углавном нам се враћају још позитивнији, некима одмах по повратку овај програм измени у потпуности живот, погледе на свет, а има и оних волонтера који тек после неколико година схвате колико им је и шта им је ЕВС значио”, каже за Кућу добрих вести Бојан Бероња из МИС-а.

 

Искуства првог ЕВС волонтера

 

Он напомиње да уме понекада да буде тешко објаснити младима шта је заправо целокупно ЕВС искуство, док сами не оду да пробају.
“Као први ЕВС волонтер који је отишао из Србије у иностранство, доста ми је значило моје искуство, јер сам на основу тога касније могао и будућим волонтерима да дам корисне савете и упутим их у правом смеру. Свој пројекат сам радио у Италији, и целокупна представа о дугорочном волонтирању је у Србији те 2002. године била и даље непознаница, али сам ја једноставно морао да пробам и нисам се покајао”, додаје Бојан.

 

Он каже како је и за њега ЕВС био нешто што га је профилисало у даљем животу и натерао га да уради нешто за себе.

“Једноставно нађете се у потпуно непознатој средини, са другим ЕВС волонтерима које не познајете, и на вама је како ћете свој боравак тамо да искористите. Ја сам свој потпуно искористио, живео сам са још пет волонтера из других земаља, у малом месту у Италији, где је свако желео да нас угости и да нам помогне. И сами смо се трудили, као странци да се уклопимо у заједницу, јер је управо то и једна од поенти овог програма, помоћи локални развој места у којем радиш пројекат. Волонтирао сам на пројекту који се тицао заштите животне средине, тачније управљали смо делом археолошког налазишта, и нама је то било забавно”, каже Бојан, који нам признаје да је након ЕВС пројекта, морао да се врати поново у то исто место, које је отворило ново поглавље у његовом животу.

 foto6

"Осећам се снажније и спремније за живот"

 

Речи хвале о овом програму немају само бивши ЕВС волонтери, него и они који тренутно волонтирају у некој од европских земаља. Тако Милан Стојиљковић, који се тренутно налази у Норвешкој, тврди да је од септембра, од када је дошао у ову земљу, стекао невероватно искуство, и доста тога научио.

“Од тренутка од када сам крочио у Норвешку па до сада, стекао сам невероватно искуство како оно које се тиче стила живота и спознаја - самог себе, других култура (јер нас је петоро волонтера из различитих земаља), тако и разноразних вештина као што су: скијање, пецање, спремање хране, норвешки и енглески језик, планинарење на норвешки начин и друго. Промене које ми је ЕВС донео се не могу мерити ни једном мерном јединицом. Осећам се снажније и спремније за живот”, објашњава Милан.

p

 

Према његовим речима ЕВС је прилика за све младе и амбициозне људе који су спремни да уче о другима, али и о себи, спремни да својим волонтерским радом допинесу бољитку друштва, а уједно да себи обезбеде незаборавно искуство, много нових пријатеља из целе Европе, па и шире.

“Ово је могућност да бесплатно усавршите енглески језик и да научите неки потпуно нови. Ја сам на пример усавршио свој енглески, научио норвешки, али с обзиром на то да живим и радим са волонтерима из Шпаније, Грузије, Немачке и Пољске, научио доста тога и на њиховим језицима. Да не говорим о њиховим обичајима, традицији, кулутури, храни... ЕВС је такође прилика да свету покажемо оно што заиста вреди у нашој култури и традицији.Тек када сам дошао, схватио сам заправо колико је она богата, иако сам је увек уважавао и поштовао. Имам неописиву потребу да константнио промовишем нашу земљу кроз музику, спорт, храну, обичаје и слично. Људи мало знају о Србији, посебно овде у Скандинавији. Зато не престајем са организовањем спрских тематских вечери у овом селу на западу Норвешке”, узбуђено објашњава млади волонтер.

 foto5

Он саветује све младе који можда не знају довољно о овом програм, да се што пре упознају са истим и да се ослободе и пробају.

“Постоје пројекти од неколико недеља до једне године дуги. Није мало бити годину дана волонтер, и мој је савет да ако се млади одлуче за такав пројекат, да буду сигурни у себе и свој избор”, истиче Милан.

 

Извор: Кућа добрих вести

Фотографије: Александра Гавриловић/Милан Стојиљковић


Последњи пут измењено четвртак, 31 март 2016 10:19
Александра Гавриловић

Завршила основне и мастер студије на Филозофском факултету у Нишу, одсек новинарство. Прве текстове писала је у нишком дневном листу "Народне новине", а касније и у "Нишком гласнику". Опробала се и у радио, телевизијском и онлајн новинарству. Воли да путује, учи језике и аматерски се бави фотографијом.

Најновије од Александра Гавриловић

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015