Logo
Одштампајте ову страницу

Интерактивни сусрет са средњошколцима „Циркуларна економија – поглед у будућност“

Оцените овај чланак
(1 Глас)

Circularna34334БЕОГРАД - Удружење Звездарски еколошки центaр ЗЕЦ и Комисија за родну равноправност у у оквиру Манифестације „16 дана активизма против насиља над женама“ данас у 12 часова у великoj сали Општине Звездара организује интерактивни сурет са средњошколцима звездарских средњих школа: „Циркуларна економија – поглед у будућност“, женско предузетништво и самозапошљавање.

 

После занимљивог и инспиративног излагања Александра Ћирића, дипл.инг. машинства, ученици ће моћи да питају, предлажу, иницирају ....., најавила је општина Звездара.

 

Побољшати услове за спровођење циркуларне економије кроз претварање отпада у ресурсе за поновну употребу на националном и општинском нивоу, чиме би се подстакле иновације у рециклажи, ограничило одлагање отпада, смањили губици ресурса и утицало на промене понашања потрошача, циљ је првог у низу предавања Звездарског еколошког центра.

 

Циркуларна економија, насупрот тренутној економији заснованој на линеарном моделу “узми – направи – користи – одбаци”, заснива се на моделу који тежи мањем коришћењу ресурса и избегавању стварања отпада „узми – користи - поново направи - поново користи”.

 

Циљ је да се кроз предавања промовише отпад као ресурс који се поново може и мора користити, као и да се покажу све предности оваквог приступа решавања питања отпада и токова отпада у складу са стандардима развијених земаља Европске уније. Осим штедње циркуларна економија доприноси и отварању нових радних места.

 

Република Србија је 2016. годину прогласила годином предузетништва, па је 1,5 милијарди динара одвојено за субвенције малим и средњим предузећима.


Од тога је 25 одсто неповратних средстава за набавку опреме. Створиће се простори да отпад буде сировина, а и место за нове инвестиције.


О свему овоме и много више звездарски средњошколци моћи ће да чују и да учествују у разговору са стручњацима, а улазница за учешће на скупу биће прегорела сијалица, коју ће свако убацити у кутију на улазу у салу.

 

Понесите стару сијалицу и наоружајте се питањима и идејама.

 

Ова кутија остаће у холу Oпштине Звездара, тако да ће запослени, ученице, грађанке и грађани моћи да доносе и убацују сијалице за рециклажу.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 28 новембар 2016 10:56
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015