Logo
Одштампајте ову страницу

Рекордан број учесника у програму Еразмус+

Оцените овај чланак
(3 гласова)

reassmuzsБЕОГРАД - Европска комисија је објавила нове податке који показују да је програм ЕУ за образовање и обуку, који ове године слави 30 година од успостављања, успешнији и отворенији него икада раније.


Еразмус+ је 2015. пружио прилику за студирање, обуку и волонтирање рекордном броју од 678.000 Европљана. ЕУ је у 2015. уложила 2,1 милијарду евра у преко 19.600 пројеката у којима је учествовало 69.000 организација. Ово су главни закључци Годишњег извештаја о програму Еразмус+ за 2015. који је данас објавила Европска комисија. Резултати показују да је програм на правом путу да оствари свој циљ односно да подржи четири милиона људи у периоду од 2014-2020. године.


Еразмус је један од најуспешнијих програма Европске уније. У оквиру њега се већ тридесет година људима, превенствено младима, омогућује да стекну нова искуства и прошире видике одласком у иностранство. Програм, који је 1987. успостављен као скроман програм мобилности за студенте и у ком је прве године учествовало само 3.200 студената, током тридесет година се развио у водећи програм у ком годишње учествује безмало 300.000 студената. Програм је проширен и отвара прилике за студирање и студентску/приправничку праксу студентима и ученицима стручних школа, размену младих, волонтирање и размену особља у свим областима образовања, обуке, младих и спорта. Еразмус+ је такође отворенији за људе у неповољном положају од свих програма који су му претходили.


Еразмус+ је 2015. додатно проширен па је установама високог образовања по први пут омогућено да у земље ван Европе пошаљу и из њих угосте преко 28.000 студената и наставног особља. Француска, Немачка и Шпанија су и даље три земље које шаљу највише учесника, док Шпанија, Немачка и Уједињено Краљевство примају већину учесника програма. Искуства учесника потврђују да је време проведено у иностранству у оквиру Еразмуса+ корисно: 94 одсто њих каже да су побољшали своје вештине, а 80 одсто сматра да им је учешће у програму повећало шансе за развој каријере. Сваки трећи студент који је обављао студентску праксу у иностранству у оквиру програма, добио је понуду за посао од предузећа домаћина.


Програм је од 1987. проширен са 11 на 33 земље (свих 28 држава чланица плус Турска, Бивша југословенска Република Македонија, Норвешка, Исланд и Лихтенштајн).


Буџет програма Еразмус+ за период од 2014–2020. износи 14,7 милијарди евра и у оквиру програма више од четири милиона људи ће имати прилику да похађа обуку, студира, стиче радно искуство и волонтира у иностранству. Програм истовремено подржава и транснационална партнерства између образовних и установа за обуку и младе и активности у области спорта у циљу развоја његове европске димензије и решавања главних прекограничних изазова. Осим тога, кроз активности Жан Моне, програм промовише активности подучавања и истраживања у области европских интеграција.

 

У 2017. ће широм Европе бити организовани бројни догађаји догађаји поводом обележавања 30. годишњице програма, укључујући и главни догађај у Европском парламенту у јуну.


Тибор Наврачич, комесар за образовање, културу, омладину и спорт, додаје: „Еразмус већ три деценије омогућује младима да развију важне вештине, укључујући друштвене и интеркултуралне вештине и промовише активно учешће грађана. Кроз повезивање људи и пружање подршке сарадњи, програм игра кључну улогу у охрабривању младих да изграде боље друштво. То је солидарност која је Европи потребнија више него икада раније. Желим да се постарам да се у оквиру Еразмус+ програма у будућности подржи више људи из различитих средина.”

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 07 фебруар 2017 21:26
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015