A+ A A-

Кренуо програм субвенционисања младих пољопривредника

Оцените овај чланак
(1 Глас)

poljokrave454545БЕОГРАД - Нов програм субвенционисања младих пољопривредника, који је најавио министар Бранислав Недимовић, ступио је на снагу 27. марта, објављивањем у Службеном гласнику.


По овом документу на подстицаје могу да рачунају пунолетни млади пољопривредници – носиоци комерцијалних породичних пољопривредних газдинства и млади предузетници који на дан подношења пријаве на конкурс имају навршених 18, а највише 40 година. Они који испуне услове, од државе ће добити до 1.200.000 динара.


Како се наводи, подстицаји се утврђују у процентуалном износу од вредности реализоване инвестиције у складу са законом којим се уређују подстицаји у пољопривреди и руралном развоју, односно посебним прописом којим се уређује расподела подстицаја у пољопривреди и руралном развоју.


Министарство пољопривреде и заштите животне средине даваће новац за подршку инвестицијама за развој и унапређење примарне биљне производње и припреме пољопривредних производа за тржиште на пољопривредним газдинствима младих пољопривредника. Такође, за подршку инвестицијама за развој и унапређење примарне сточарске производње на пољопривредним газдинствима, као и за подршку инвестицијама за развој и унапређење прераде млека, поврћа и воћа на пољопривредним газдинствима младих пољопривредника.


Предност приликом рангирања поднетих пријава ће имати инвестиције које се односе на припрему за продају или прераду примарних пољопривредних производа у сврху остваривања додатне вредности пољопривредних производа, посебно ако долазе из неразвијених подручја са отежаним условима за бављење пољопривредом. Такође, у повлашћеном положају су младе пољопривреднице, као и они који имају одговарајуће образовање из области пољопривреде, или чија предузећа послују са позитивним билансом.
Најпре заинтересовани треба да се јаве на конкурс, који расписује Министарство пољопривреде и заштите животне средине – Управа за аграрна плаћања за сваку календарску годину. Подноси се само једну пријаву за коришћење подстицаја у календарској години, за једну или више инвестиција.


Уз Захтев за одобравање права на подстицаје подносилац захтева, поред осталог доставља предрачун за набавку инвестиција не старији од 30 дана и изјаву добављача да може испоручити предмет инвестиције у року од шест месеци од дана издавања предрачуна. Управа за аграрна плаћања потом ће разматрити пријаве на конкурс и утврдити испуњеност услова за доделу подстицаја као и ранг листу подносилаца пријава на конкурс.


Правилник се може видети кликом на OВАЈ линк.

Извор: Кућа добрих вести/Портал Млади


Последњи пут измењено среда, 29 март 2017 14:36
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани