Logo
Одштампајте ову страницу

Студентски конкрус за школовање у иностранству

Оцените овај чланак
(0 гласова)

БЕОГРАД - Министарство омладине и спорта објавило је на свом званичном сајту www.mos.gov.rs конкурс Фонда за младе таленте за стипендирање најбољих студената из Србије и њихов боравак на престижним универзитетима у свету и Европској унији (ЕУ).

Реч је о конкурсу за стипендирање најбољих студената завшне године студија првог степена, студија и студената студија другог и трећег степена на универзитетима земаља чланица ЕУ и Европске асоцијације за слободну трговину (ЕФТА) и на водећим светским Универзитетима за школску 2012/2013. годину.

Пријаве на конкурс се достављају до 12. октобра ове године, а прелиминарна листа кандидата биће објављена на званичној интернет презентацији Министарства омладине и спорта и на званичној интернет презентацији Фонда за младе таленте www.dositeja.rs.

 

Услови конкурса

 

Услови за учешће на конкурсу су да су студенти држављани Србије, или да имају статус избеглице, да имају боравиште у Србји, да су положили све испите из претходних година студија, да им је просечна оцена најмање 8,5 у току претходних студија, да нису навршили 25 година живота - за студенте завршних година студија првог степена студија, односно 27 година - за студенте студија другог степена, односно 29 година – за студенте студија трећег степена.
Потребно је и да су најмање једну годину основних студија завршили (положили све испите предвиђене акдредитованим студијским програмом за ту годину студија) на високошколским установама чији је оснивач Република Србија.

Све додатне информације могу се добити путем електронске поште: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. , или путем телефона: 011-311-0785 сваког радног дана у периоду од 9:00 до 12:00 часова.

Све информације о конкурсу објављене су и на званичним интернет презентацијама www.mos.gov.rs , www.dositeja.rs i portalu www.zamislizivot.org.

Заинтересовани са сајта Министарства омладине и спорта могу преузети текст конкурса за школовање у иностранству, списак универзитета, као и обавезан образац за пријаву на конкурс.

У конкурсу је детаљно наведна и документација коју студенти морају да прикупе.

Сва обавезна документација доставља се искључиво препорученом поштом, или непосредно предаје на писарници Управе за заједничке послове Републичких органа, Булевар Михаила Пупина 2, источно крило, Нови Београд, на адресу: Министарство омладине и спорта, Фонд за младе таленте, Булева Михаила Пупина 2, 11.070 Нови Београд.

На коверти испод адресе Министарства обавезно написати: „Фонд за младе таленте- конкурс за стипендирање у ЕУ, ЕФТА и на водећим светским универзитетима.

Студенти који добију стипендију имају обавезу да раде у Републици Србији најмање пет година по завршетку студија/школовања.

Детаљи о конкурсу налазе се на линку:

http://www.mos.gov.rs/preuzmi/konkurs_za_za_stipendiranje_najboljih_studenata_zavrsne_godine_studija_prvog_stepena_studija

 

 

Корисни савети за студирање у иностранству

Како бисте се што боље припремили и упознали са начином живота, обичајима земље у којој желите да наставите школовање, важно је да посетите сајтове удружења и организација које се баве разменом студената, амбасада и културних центара. Требало би да нешто више сазнате о трошковима живота студената у земљи у којој планирате да наставите школовање. На овим сајтовима можете пронаћи мноштво корисних информација које ће вам помоћи да се на најбољи начин и у најкраћем периоду прилагодите новој средини (информације у вези са смештајем, стипендијама, уписном процедуром, студентским животом, издавањем виза, студијским програмима). Уколико се одлучите за студије у иностранству наоружајте се стрпљењем. Предстоји вам избор студијског курса, евентуално добијање визе, полагање пријемног испита и упис. Више детаља о неопходној припреми за школовање у иностранству погледајте на линку: https://www.prijemni.rs/studiranje-u-inostranstvu/.

Извор: Кућа добрих вести

 


Последњи пут измењено четвртак, 21 фебруар 2019 01:10
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015