Logo
Одштампајте ову страницу

Из угла студента: Потрага за станом у великом граду

Оцените овај чланак
(1 Глас)

stansobaБЕОГРАД - Локација, цена, режија, близина мензе, да ли стан гледа на улицу или двориште, какво је грејање, распоред соба – све су то битни аспекти на које треба обратити пажњу пре него што донесете овако битну одлуку.


Свакако ће један од основних критеријума приликом избора стана бити цена. Свако ће знати колики му је буџет унапред и на основу њега вршити претрагу станова које ће моћи себи да приушти. Локација је битан фактор који одређује цену, али постоји пар ствари чиији недостатак на одличној локацији могу умањити цену, преноси портал Nekretnine.rs.

 

Уколико је стан у центру града у старој згради, али у сутерену, велика вероватноћа је да ће постојати мање светла, али ће цена вероватно бити нешто нижа него просечна у том крају. Немојте одмах одбацивати ни станове без интернета и кабловске јер интернет, уз подељене трошкове са цимером/цимерком, може да се узме по јако повољним ценама а цену стана уз преговоре због овог недостатка можете смањити више него што је потребно да инвестирате.


Никако не заборавите да се распитате за трошкове инфостана, уколико трошкови нису укључени у цену. Велика је вероватноћа да ћете тражити стан у августу, септембру, али ни у овим топлим данима не заборавите на грејање. Уколико не постоји централно грејање, добро се распитајте за начин загревања простора у зимским периодима и о висини тих трошкова. Постоји могућност да нећете моћи да загрејете простор, а да ће грејање бити скупо. Не заборавите да су у јануару и фебруару сви најбољи станови заузети и да вам селидба неће бити најбоља опција. Дакле однос цене и квалитета вам је најбитнији с тога не будите лењи да погледате више станова.


Када говоримо о квалитету пре свега обратите пажњу на локацију.


Већина студената практикује да узима станове непосредно поред факултета - ови станови су обично и скупљи јер су траженији, али и друге локације могу имати својих предности. Можете узети стан на локацији која не подразумева пешачење до факултета пет минута већ неки минут више или да имате адекватан превоз. Најбоље би било да имате директан градски превоз до факултета, без преседања, што у великом граду где је превоз добро организован подразумева чекање од два до пет минута на станици. С друге стране ово вам може омогућити близину студентског дома и мензе.

 

Близина мензе је топла препорука уколико сте на буџету пошто ће вам то уштедети и време и новац. Храна је у зависности од мензе мање или више укусна, али свакако је кувана и оброк ће вас коштати колико и само хлеб у продавници. Уколико је менза у студенстком дому то ће вам омогућити и близину читаонице која није дозвољена понекад за студенте који нису станари, али можете се детаљније распитати о томе код својих пријатеља и старијих генерација.

 

                             nekretniners

 

Уколико сте се одлучили за центар града настојте да бирате стан у споредним улицама или стан који је окренут дворишту а не улици, јер ће вас то поштедети како ноћне тако и дневне буке. Још један савет је да обратите пажњу на конекцију стана и главне аутобуске станице. Можда нећете тако често ићи кући, али када кренете лети и за празнике носићете можда више ствари него обично са собом што ће преседање доста отежати. Такође вероватно ћете с времена на време примати пакете од куће који су послати аутобусом па близина главне станице или у случају престонице - близина аутокоманде не би била лоша идеја. У мањим универзитетским градовима у ову сврху можете користити и такси који је јефтинији него у престоници и пар већих градова.


Обратите пажњу на околину и снадбевеност краја продавницама за основне потрепштине. У неким крајевима града нећете наћи веће продавнице или драгсторе који су отворени 24х, па би било корисно да и на најближу дежурну продавницу обратите пажњу.
Они који планирају да живе сами а нису сигурни у своју безбедност, могу тражити стан који подразумева заједничко двориште са газдом. Ови станови су обично мале кућице које су лепо опремљене и поред газдине куће су, тако да не морате бринути за сигурност. У овом случају распитајте се за кућне љубимце.

 

Уколико размишљате о стану на последњем спрату обратите пажњу да ли зграда прокишњава, можете питати и комшије. Такође, дружење са влагом вам неће добро доћи.


На крају када говоримо о простору и распореду у стану - уколико имате цимера/цимерку настојте да тражите станове у којима ћете имати одвојене собе. Уколико је ваш цимер/цимерка пушач или сте и ви сами пушач или пак планирате дозвољено пушење у стану, најбоље је да имате одвојене спаваће собе од дневног боравка. Ова просторија ће вероватно често бити задимљена, а боравак као и спавање у оваковој просторији неће бити ни здрав ни пријатан.У својим собама испробајте кревете да не бисте касније морали да купујете разне простирке.

 

Велика предност биће тераса, а осим за пријатан боравак можете је користити за сушење веша. Кад смо код сушења веша потребно је да га оперете прво с тога обавезно обратите пажњу да ли у стану постоји веш машина. Осим машине за прање веша проверите функционалност читавог купатила. То ће вам бити просторија која, уколико нешто не ради како треба, може направити највише проблема. У простору где вам је радни сто је јако битно да имате доста светлости, у најбољем случају прозор и природну светлост, а уколико ово није случај дефинитивно добро осветљење. Када је у питању естетика, остале делове бирајте по сопственом нахођењу, али не заборавите да питате да ли имате усисивач у стану.


Са газдом ћете се свакако сусретати када му плаћате кирију али за сваки случај га питајте колико често планира да вас посећује.

 

Извор: Nekretnine.rs


Последњи пут измењено четвртак, 24 август 2017 13:02
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015