Logo
Одштампајте ову страницу

Добре белешке гарантују положен испит

Оцените овај чланак
(2 гласова)

ucenje05050550БЕОГРАД - Немате навику да хватате белешке на предавањима а када крену припреме за испит молите друге да вам позајме своје белешке? Велика грешка! Постоји више разлога зашто би требало да записујете на часовима, а довољно је само да кажемо да се писањем брже и више памти, да ће вам градиво бити већ познато када кренете да учите, да ћете записати неке ствари које не можете прочитати у уџбенику и скриптама а за које вам гарантујемо да ће бити на испиту… Да ли је потребно да наставимо са набрајањем?

 

 

“Хватање” белешки је доказано одличан начин да брже и боље усвојите градиво. На часу, бићете приморани да пазите како бисте записали праве информације, то ће вас навести да размишљате о томе шта професор предаје, моћи ћете да протумачите те информације и појмове, да тражите разјашњење уколико вам нешто није јасно, све оно што вам неће бити доступно касније када кренете да спремате тај испит. Даље, уколико будете користили туђе белешке изгубићете много времена док се снађете у туђем систему вођења белешки.

 

Има смисла, зар не? Уколико на време стекнете навику да хватате белешке од првог часа, стећи ћете једну невероватну навику и вештину која ће вам вишеструко користити. Бићете организованији, спремни за сваки час, пажљивији, имаћете више самопоуздања, проникнућете у систем сваког професора, знаћете шта је ком професору битно, на шта обраћа пажњу, шта очекује сутра од вас на испиту… Све то воид вас само и искључиво ка крајњем циљу – успешно положеном испиту!

 

Како ефективно хватати белешке?

 

Видели смо зашто треба хватати белешке, а сад да размотримо неколико савета који ће вам помоћи да ефективно водите белешке. Не постоји универзални начин који ће бити исправан или погрешан за сваког од нас. Како сви имамо начине учења који нама лично више одговарају, исти принцип важи и за белешке. Ово су неки општи савети од којих ће вам неки помоћи.

 

Савет #1: Будите спремни за предавање – Врло једноставан савет, на предавање понесите све што ће вам бити потребно за хватање белешки. Не записујте све предмете у исту свеску јер ћете неминовно помешати материјале. Добра организација од првог часа кључ је успеха. Такође, не би било лоше упознати се са материјом и градивом пре предавања јер ће вам бар једно ишчитавање лекције олакшати посао и помоћи да ефикасније пратите час и записујете битне информације.

 

Савет #2: Научите да пажљиво слушате – Логично је да морате бити добар слушалац уколико желите да ефикасно пратите наставу. Све је ствар вежбе. Током предавања трудите се да вам ништа не одвлачи пажњу, не “вртите” друштвене мреже на мобилном, не дописујте се са колегама из предњих редова како професор “смара” и кад ће крај часа да одете на кафу. Трудите се да тих 45 минута или колико вам предавање већ траје будете сконцентрисани само и искључиво на оно што професор прича. Не покушавајте да запишете апсолутно сваку реч коју он изговори јер ће вас можда ис ам професор опоменути да слушате а не да без размишљања записујете његове речи као на диктату! Ваш задатак је да схватите шта је битно и шта морате записати, а шта не. Наравно, уколико професор напише нешто на табли, вероватно се ради о нечему јако битном.

 

Савет #3: Пронађите свој систем – Најбитније је да пронађете свој систем. Било да волите да записујете ствари у роковнику, по папирима, по маргинама скрипти, да записујете информације у свој мобилни (само пазите да професор не помисли да се дописујете), да користите 101 маркер, све је то ваш избор. Такође, направите свој систем скраћеница јер ће вам то у многоме олакшати записивање и уштедећете на времену. Појмове запишите својим речима, јер ће вам тада ствари бити много јасније. Парафразирање је одличан начин да проверите да ли сте заиста разумели оно што се предаје.

 

Савет #4: Поредите белешке са колегама – Није лоше да на крају предавања упоредите своје белешке са колегама који такође записују на предавању јер је то одличан начин да проверите да нисте можда нешто пропустили. Такође, уколико знате да нисте стигли нешто да запишете, одмах након часа замолите неког од колега да вам позајми своје белешке да надокнадите пропуштено. На години увек имамо оног једног колегу/колегиницу који има најбоље белешке које се преносе од руке до руке и из рока у рок. Покушајте да схватите шта је то због чега су њихове белешке суво злато за све студент из групе и да исту тактику примените и сами. Уколико имате прилику питајте их за савет.

 

Савет #5: Враћање белешкама – Без обзира на то колико добро хватате белешке и колико често то радите, уколико им се не вратите одмах након предавања само сте губили време. Пре свега, белешке које направимо на часу у 90% случајева су хаотичне (нарочито уколико пишете на све стране), зато их морамо довести у ред да би нам касније биле од користи. Такође, од суштинске је важности да након часа прочитате своје белешке и гарантујемо вам да ћете пола градива запамтити, баш у том тренутку јер су вам информације још свеже. За који год систем да се одлучите, да преписујете белешке, да правите скрипту, или само да их ишчитавате не заборавите на овај најзначајнији последњи корак. Већ сте на пола пута да положите испит.

 

Извор: Студентски живот/Кућа добрих вести

 

 

 


Последњи пут измењено петак, 08 децембар 2017 15:19
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015