Logo
Одштампајте ову страницу

Конференција о спречавању осипања ученика ромске националности из образовања

Оцените овај чланак
(1 Глас)

romidceaБЕОГРАД - Са задовољством позивамо представнике медија да нам се придруже на конференцији „Унапређење улоге локалне заједнице у спречавању осипања ученика из образовања“, у понедељак, 23. априла 2018. од 10.30 до 14.30 часова, у хотелу Радисон Блу Булевар Војводе Мишића 15 у Београду.

 

Конференција се реализује у оквиру пројекта Механизми за спречавање осипања ученика ромске националности из образовног система, који спроводи Центар за социјалну политику, са основним циљем да се смањи осипање ученика и рано напуштање школовања, посебно девојчица и дечака ромске националности и повратника по реадмисији из земаља чланица ЕУ.

 

Кроз овај пројекат сагледан је тренутни одговор институција на локалном нивоу на појаву осипања из образовања и развијен је модел унапређеног система за рану идентификацију и реаговање у локалној заједници.

 

Поред представљања различитих искустава и програма подршке који се реализују у Ваљеву, Панчеву, Пироту и Шапцу, на конференцији ће се разговарати и о одрживим решењима, даљој подршци кроз програме Европске уније и плановима надлежног министарства у овој сфери.

 

 

Пројекат су подржали Министарство просвете, науке и технолошког развоја (МПНТР), Тим за социјалну инклузију и смањање сиромаштва Владе Републике Србије и Стална конференција градова и општина (СКГО), а финансира га Европска унија кроз Европски инструмент за демократију и људска права (ЕИДХР).

 

Дневни ред конференције

10.00 – 10.30 Регистрација учесника

10.30 – 11.20 Уводна обраћања

• Представник/ца Министарства просвете, науке и технолошког развоја (чека се потврда)

• Мишел Сенло, директор УНИЦЕФ-а у Србији

• Ђорђе Станичић, генерални секретар Сталне конференције градова и општина

• Тефик Рамадановић, председник Националног савета ромске националне мањине

• Николас Бизел, шеф И сектора операција Делегације ЕУ у Републици Србији

• Жарко Шундерић, директор Центра за социјалну политику

11.20 – 11.30 Кратка пауза

11.30 – 12.30 Искуства у спречавању осипања ученика из образовања на локалном нивоу

Разговор и дискусија о различитим приступима и програмима који се спроводе

• Зора Бојичић, Одељење друш. Делатности, Ваљево: Стипендије за средњошколце ромске националности

• Радмила Нешић, НВО Тернипе, Пирот: Подршка девојчицама у спречавању осипања из образовања

• Тања Божић, Градско веће, Панчево: Иновативна пракса кроз већи број педагошких асистената

• Јасмина Вулетић, ПУ Наше дете, Шабац: Подршка превенцији осипања кроз програме раног развоја

12.30 – 13.00 Пауза

13.00 – 14.30 Одржива решења у спречавању осипања ученика из образовног система

Одговори на нивоу школе, локалне заједнице и на националном нивоу

• Милица Страњаковић, ЦСП: Предлог унапређеног система за рано упозоравње у локалној заједници

• Тања Ранковић, УНИЦЕФ и Јасминка Цекић Марковић, Центар за образовне политике: Осврт на модел превенције осипања на нивоу школа

• Јелена Јеринић: Предлог модела Протокола о поступању у циљу спрецавања осипања ученика из образовног система и координацији на нивоу локалне заједнице

• Гордана Цветковић/Славица Јашић, Министарство просвете: Планови и наредни кораци

Унапређивање улоге локалне заједнице у спречавању осипања ученика из образовног система

Центар за социјалну политику спроводи пројекат Механизми за спречавање осипања ученика ромске националности из образовног система, чији је циљ смањење осипања ученика из образовног система и раног напуштања школовања, посебно девојчица и дечака ромске националности и повратника по реадмисији из земаља чланица ЕУ.

 

Пројекат ће сагледати тренутни одговор институција на локалном нивоу у вези са смањењем осипања ученика из образовног система и развити модел унапређеног система за рану идентификацију и реаговање институција на локалном нивоу, у циљу спречавања осипања из образовног система.

 

Иако осипање није изражено у целокупној школској популацији у Србији, приметна је нарочита угроженост ученика из одређених група, посебно из сиромашних породица. Бројне студије указују да осипање представља веома штетан и негативан феномен и за појединца и за друштво. Са једне стране, осипање смањује могућности појединца да се укључи на тржиште рада и постигне задовољавајући квалитет живота, а са друге стране доводи до низа нежељених друштвених исхода, као што су, између осталог, повећана стопа криминалитета, већа социјална давања и слабији здравствени статус нације.

 

Кључне активности пројекта:

 

- Спровођење истраживања о функционисању постојећих механизама у локалним заједницама за спречавање осипања из образовног система.

- Осмишљавање и пилотирање унапређеног система за рану идентификацију и реаговање на локалном нивоу у циљу спречавања осипања из образовног система.

- Дизајн протокола на локалном нивоу за спречавање осипања из образовања који треба да послужи школама, центрима за социјални рад, интерресорним комисијама, здравственим центрима, судијама за прекршаје, локалним самоуправама и другим релевантним механизмима и партнерима на локалу (ромски координатори, педагошки асистенти, здравствене медијаторке).

- Избор 10 примера добре праксе из локалних самоуправа широм Србије који се баве смањењем осипања ученика из образовног система.

- Промоција модела унапређеног система за рану идентификацију и реаговање на локалном нивоу у циљу спречавања осипања из образовног система.

Превенција осипања из образовног система препозната је као једна од приоритетних области деловања у обезбеђивању квалитетног образовања за све и у Стратегији развоја образовања у Србији до 2020, Стратегији за социјално укључивање Рома и Ромкиња у Републици Србији за период 2016-2025. и Програму реформи политике запошљавања и социјалне политике (2016).

Пројекат се спроводи до јуна 2018. године, уз подршку Европске уније, кроз Европски инструмент за демократију и људска права (ЕИДХР).

 

Извор: Кућа добрих вести/Медија центар


Последњи пут измењено петак, 20 април 2018 14:32
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015