Logo
Одштампајте ову страницу

Треба нам више позитивних вести

Оцените овај чланак
(9 гласова)

positivenews-uvodnaЛОНДОН – Да је људима широм света доста лоших вести које се масовно пласирају у медијима и да све више расте потреба да се чује и прочита нешто  о позитивном што се дешава на  нашој планети потврђује скуп под називом "Добре вести за медије“ (Good News for the Media), који је ове јесени одржан у Британском музеју у Лондону.

 

  

Каква добра недеља

 

Скуп је организовала Џоди Џексон (Jodie Jackson), оснивач сајта "Вот а гуд вик“ (What a Good Week, у преводу "Каква добра недеља“), а присуствовало му је више од сто заговорника позитивних вести из редова уредника, новинара и обичних грађана.

Њима су се, осим госпође Џексон, обратили и бивши спикер Би-Би-сија (BBC) Мартин Луис (Martyn Lewis), уредник сајта "Позитив њуз“ (Positive News) Шон Деган Вуд (Sean Dagan Wood) и оснивач компаније "Ајдиал мидија“ (Ideal Media) Џереми Викример (Jeremy Wickremer).

Отварајући скуп, Џоди Џексон је испричала шта је њу, иако посао којим се бави, нема никакве везе са новинарством и медијима, подстакло да оснује свој "позитивни“ сајт.

"Пре отприлике годину дана постала сам фрустрирана због одсуства позитивних вести. И одлучила сам да предузмем нешто у вези с тим тако што сам покренула свој сајт на којем једном недељно објављујем  добре вести, које пронађем на интернету током седмице".

"Скупљајући вести била сам изненађена задивљујућим причама које сам проналазила. Међутим, једна од најузбудљивијих ствари које сам открила је била та да нисам сама и да постоје многи који мисле као ја, што ме је и навело да организујем овај скуп“, преноси њене речи сајт "Позитив њуз“ (positivenews.org.uk).

 

Доминација лоших вести

 

Сви говорници су се сложили да данас у медијима на глобалном нивоу постоји доминација лоших вести. Уредник "Позитив њуза“ је то поткрепио подацима који се тичу Велике Британије. Наиме, истраживање које је тај сајт спровео током јула ове године је показало да позитивне вести чине у просеку свега 16 одсто чланака који се објављују у британским дневним новинама.

Такав тренд представља резултат уверења да само лоше вести имају прођу. Потврду таквог начина размишљања који влада у медијима представљала је анегдота коју је испричао Мартин Луис, а која датира из времена када је радио на Би-би-сију: "Мој колега Мартин Бел извештавао је о 14 ратова и био сведок разарања градова. Када је питао шефове да ли може да извештава о њиховој обнови, рекли су му да не може и послали га у још један рат“.

Бивши спикер Би-би-Сија, који је почео да се залаже за успостављање веће равнотеже између добрих и лоших вести у медијима још крајем 70-их година прошлог века, истакао је да такво негативно извештавање не ствара праву слику о ономе што се дешава у свету, зато што се може пронаћи много позитивних прича. Оне би могле да делују подстицајно на људе, који су због лоших вести којима се бомбардују створили у својој свести искривљену и депримирајућу слику света. Зато је потребно успоставити већу равнотежу између позитивних и негативних вести.

 

Стиже охрабрење

 

Ипак, охрабрује чињеница да се сада у свету све више медија и новинара окреће конструктивном извештавању.

"Идеја да само лоше вести имају прођу представља све више застарели начин размишљања, који је у супротности и са потребама и са жељама човечанства у овом пресудном времену глобалних промена“, нагласио је Вуд, који је упознао присутне са искуством "Позитив њуза“, сајта основаног још 1993. године, који сада има огранке и у САД, Аргентини, Шпанији и Хонгконгу.

Закључак свега реченог на скупу "Добре вести за медије“ представљају речи Џоди Џексон:

„Ако новинарство треба да тежи истини, онда треба представити више примера позитивних емоција, достигнућа, опоравка после катастрофа и решења за проблеме са којима се суочавамо. Време је за више позитивних вести да би се створила потпуна слика о свету, а не маскирала истина“.

                             Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 25 децембар 2012 21:14
Мирјана Јовановић

Рођена 1973. године у Београду. Дипломирани професор шпанског језика. Више од десет година радила као преводилац у Новинској агенцији Танјуг. Осим шпанског, служи се енглеским и руским језиком.

Најновије од Мирјана Јовановић

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015