Logo
Одштампајте ову страницу

Подршка производњи цвећа и украсног биља

Оцените овај чланак
(1 Глас)

religiozahhhhhhНа седници Групације произвођача цвећа и украсног биља Удружења за биљну производњу ПКС покренуте су две нове иницијативе за стварање повољнијег амбијента за пословање ове све профитабилније привредне гране. Дефинисани су и конкретни подстицаји за инвестиције за набавку нових машина и опреме за примарну производњу цвећа.

 

На седници је указана потреба за додатним субвенцијама јер је у току доношење Уредбе за расподелу средства из буџета у 2019. години, као и Нацрта правилника за реализацију исте. Председница Удружења пејзашне хортикултуре Србије, проф. др Драгана Скочајић покренула је иницијативу за спречавање забране доношења одлуке извоза за 39 родова карантински штетних организама.

 

Седницом је председавао председник Групације произвођача цвећа и украсног биља Милан Топаловић. Секретар Удружења Александар Богуновић је присутне упознао са услугама ПКС и видовима подршке чланицама.

 

Др Даница Мицановић, координаторка рада Групације, информисала је присутне о актуелној ситуацији и спољнотрговинској размени у области производње цвећа и украсног биља. Вредност спољнотрговинске размене цвећа и другог украсног биља за шест месеци 2018. године износила је 7,4 милион ЕУР (4.346 т). Вредност извоза за шест месеци 2018. године мања је за 2% у односу на исти период претходне године, док је ведност увоза мања за 10,5%, што је утицало на смањење спољнотрговинског дефицита за 21%, који је износио 1,9 мил. ЕУР, а у истом периоду 2017. године 2,4 мил. ЕУР.

 

Највеће учешће у извозу имала је група живо цвеће – 91% (2,5 мил ЕУР), док је највише је извезено цвећа и украсног биља у земље ЕУ: Холандију, Словенију, Немачку, као и у Руску федерацију, БиХ, Црну Гору, Македонију. У увозу доминира садни материјал – 39% укупног увоза, сечено цвеће – 32% и живо цвеће – 22% док су украсно биље и семе цвећа били заступљени са 3%. Највећи увоз реализован је из Холандије, Немачке, Словеније, БиХ, Црне Горе, Кеније и Турске.

Узимајући у обзир повољне климатске и географске услове за гајење цвећа и украсног биља, и потенцијал у овој области, дефинисани су и предлози за унапређење ове привредне гране.

 

Представнице Министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства Колинда Хрехоровић и Ана Радојчић, информисале су скуп о статусу апликација за подстицаје као и о процедурама које су у току, а у вези са доношењем нових правних решења, израде Уредбе и Правилника. Представница Управе за заштиту биља Данијела Стојановић информисала је присутне о активностима на изради Закона о семену и садном материјалу.

 

Састанку су присуствовали и представници академске и научне заједнице. Представница Института за земљиште, др Душица Делић, истакла је подршку кроз услуге испитивања и анализе земљишта. др Сандра Стевић, из Института за ратарство и повртарство, истакла је подршку кроз учешће представника у раду Групације и кроз оплемењивање украсног сунцокрета, и едукације у семенској производњи цвећа које се показало профитабилнијом од поврћа.

 

Професори цвећарства са Шумарског и Пољопривредног факултета даће свој допринос кроз едукативне програме. Истакнут је значај стандардизације у производњи која је урађена за украсно дрвеће и жбуње, али која још увек није обавезна за произвођаче. На седници је представљена и платформа за садни материјал Греен Нет, и позив за сарадњу ИААС међународне асоцијације привредним друштвима за обављање студентске праксе.

 

Присутни су се сагласили да је неопходно радити на афирмацији ове области, повећању површина и интензивирању производње, примени нових технологија и трансферу знања, изналажењу начина за нове видове подршке кроз студијска путовања, едукацију, и аплицирање за заједничке пројекте науке и привреде, узимајући у обзир велико интересовање научних радника за учешће у раду Групације.

 

Извор: ПКС/Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 27 децембар 2018 13:13
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015