Logo
Одштампајте ову страницу

Основан савез винара и виноградара

Оцените овај чланак
(1 Глас)

vinarivinogradairiri454545Уз подршку институција и Владе Републике Србије, 1. јула 2019. године у Београду основан је Савез винара и виноградара Србије што је заправо историјски тренутак за једну од најживљих и најперспективнијих грана домаће привреде. На овај начин први пут је створено тело које може бити равноправан и релевантан саговорник са одговарајућим органима Републике Србије.

 

Национална организација обједињава свих дванаест тренутно постојећих регионалних удружења винара и виноградара у Србији, а за председника Савеза изабран је Божидар Александровић, некадашњи председник и истакнути члан досад најактивнијег и најуспешнијег регионалног удружења винара Шумадије.

 

Овај Савез је у старту обелоданио да има амбициозне планове, а као главни циљ у почетку, истиче се израда стратегије развоја винског сектора у Србији кроз развој виноградарства и винарства, развој винског туризма, развој и промоција винских регија, те промоција српских вина у земљи и иностранству.

 

- Идеја, и то добрих је много - тврди председник Удружења винара и виноградара Шумадије Веселин Деспотовић, који је председавао оснивачком скупштином на којој су усвојени Оснивачки акт, Статут и истовремено формирани органи Савеза: Управни одбор (УО), Наџорни одбор (НО) и заступник Савеза, као и председник и заменик председника УО.

 

За члана НО изабран је Драган Крговић (Шумадија), за заступника Стеван Рајта, а за његову заменицу Лепосава Милић. Преостали чланови УО су Марко Малићанин (Три Мораве), Александар Стојаковић (Београд), Срђан Петровић (Метохија) и Никола Младеновић Матаљ (Неготинска крајина). На први поглед било је уочљиво да нема представника веома бројног Удужења „Срем - Фрушка гора“...

 

- Нема тајне - потврђује Деспотовић - У оквиру постојећих 22 рејона, активно је укупно 12 удружења од чега до сад, само шест са ознаком географског порекла. Циљ нам је да ускоро ту ознаку понесе свих 12 удружења, а што се тиче винара са Фрушке горе, њихови представници су учествовали на оснивачкој седници и већ током лета заузеће своја места у националном Савезу.

 

Оснивање овог Савеза само је први корак, оцењен као историјски, јер се догодио и инициран је од стране Владе Републике Србије. У понедељак 8. јула одржаће се разговори са надлежним министрима кад се очекује потврда процеса, а потом крећу медијске кампање.

 

"Било је важно направити српски национални савез винара",  каже чувени сомелијер Стеван Рајта, сада у функцији заступника Савеза

 

"То је важно и озбиљно зато што желимо да повећамо квалитет и код виноградара и винара, а посебно продају вина. Прво код нас а касније и у иностранству. Пуно ту треба стратегије, доста се још ради на њој, али на оснивачком седници је иза нас била застава и грб Србије што довољно показује ко стоји иза тога, и да то није био некакав скуп ентузијаста. Све то што радимо требало би да буде на папирима до половине октобра како би се наши циљеви уградили у буџет Републике Србије, што опет значи да би већ од првог јануара могли да користимо средства из буџета. Такође треба рећи да ће се ова прича паралелно радити и за произвођаче ракија, а све мора бити јавно и транспарентно", каже он.

 

И на крају можемо поменути да је иницијална идеја стварања овог Савеза, овај пут кренула од највишег врха српске државе и институција.

 

Извор: Vino.rs/Turistički svet


Последњи пут измењено уторак, 09 јул 2019 12:30
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015