Logo
Одштампајте ову страницу

Органске фарме расту у париским подземним гаражама

Оцените овај чланак
(3 гласова)

organskefarmeugarazama34343434Подземне гараже у Паризу, које су због све мање аутомобила на улицама француске престонице остале празне, два млада предузетника претворила су у идеална места за узгајање органског поврћа.

 

Жан-Ноел Герц и Тео Шампања већ две године успешно воде органску фарму у париском поџемљу, са које свакодневно испоручују 200 килограма производа локалним радњама.

 

На 3.500 квадратних метара испод земље, у некадашњој гаражи у четврти Шапел, Герц и Шампапња узгајају печурке буковаче и шитаке и зелено биље.

 

Герц је прво своју идеју покушао да реализује у Стразбуру, али тамошње становништво није било радо да се одрекне својих гаража.

 

Због тога су одлучили да одговоре на позиве из Париза, где су празне гараже постале место окупљање зависника и нарко-дилера.

 

Основали су старт-ап компанију Сајклопоникс (Цyцлопоницс) и сада у тим просторима праве органску храну.

 

Компанија запошљава око 15 људи, а у свом возном парку има 20 теретних бицикала.

 

Јесења клима током целе године

 

Заваљујући својим посебним вештинама, Герц, инжењер специјализован за термотехнику, и Шампања, агроном, успевају да обезбеде све потребне услове за раст биљака. Све је тачно прорачунато - обезбеђује се влажност ваздуха, ендивије расту у мраку, а печурке добијају лед осветљење.

 

"Потребни су нам врло прецизни топлотни услови да сузбијемо болести и узгајамо органско поврће. Тако да се на паркингу углавном све своди на климатски инжењеринг. Морате да стварате јесен све време: пуно влажности, али и појачану вентилацију", објашњава Герц.

 

Гараже имају и неке предности над кречњачким пећинама где се обично узгајају печурке, јер се у тим поџемним просторима може обезбедити стална контрола временских услова и боља топлотна стабилност. Због тога се органско поврће не узгаја на првом, него на другом нивоу поџемне гараже, где нема утицаја високих или веома ниских спољних температура.

 

Такође је мања опасност од паразита и инсеката и већа отпорност на климатске промене.

 

Преузимање гаража по Француској

 

Велики број некоришћених гаража омогућава им да шире своје пословање у Паризу, али добијају понуде и из других европских престоница.

 

У Паризу, као и у многим европским градовима, људи више намају аутомобиле, има превише паркинга, посебно у најсиромашнијим четвртима. "Али посетили смо и некоришћене паркинге на Јелисејским пољима. Било би могуће урадити нешто с тим", изјавио је Герц.

 

Његов пројекат је већ изазвао интересовање других европских градова, али компанија Сајклопоникс за сада планира да прошири пословање у Француској и да настави с органском производњом у градовима Бордо и Лион.

 

"Правили бисмо и многе друге ствари, али прописи у органској производњи су веома стриктни. Шпанија, на пример, сигурно не жели да Холандија може да узгаја јагоде", каже Герц.

 

Извор: Euroactiv.com


Последњи пут измењено петак, 14 фебруар 2020 15:01
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015