Logo
Одштампајте ову страницу

И пoљопривредници имају право на минималац од државе

Оцените овај чланак
(2 гласова)

poljoprivrednikkkkkkkПраво на фискалне олакшице и бесповратну директну новчану помоћ државе у износу минималца за исплату зарада током три месеца, поред привредних друштава, имају и српски ратари, сточари, повртари и воћари.

 

"Физичка лица која имају статус предузетника пољопривредника у смислу Закона о порезу на доходак грађана, без обзира на то да ли су ПДВ обвезници, имају право на фискалне погодности и директна давања прописана Уредбом уколико испуњавају остале прописане услове", пише на веб сајту Привредне коморе Србије, преко којег су упућивана питања везана за пословање и друга питања у околностима епидемије вируса корона.

 

Добијена државна средства за исплату зарада се, међутим, не могу користити за измиривање других обавеза из текућег пословања, већ искључиво за плате, објашњава се у одговорима.

Приватни послодавац који не искористи добијену финансијску помоћ државе за плате мора тај новац да врати у буџет.

 

На питање да ли се раднику који нема текући рачун може зарада дати "на руке", одговор ПКС је кратак и јасан - не.

 

Дакле, послодавац је дужан да зараде исплаћује искључиво на текући рачун запослених, што значи да радници који до сада нису отворили текући рачун то треба под хитно да учине.

 

Послодавце који су, пре ступања Уредбе о фискалним погодностима и директним давањима привредницима у приватном сектору, исплатили радницима плате за март без умањења, интересовало је да ли сада неће имати право на три већ на два месеца директне помоћи државе за зараде.

 

Њих ће обрадовати одговор ПКС - право на исплату директних давања у висини минималне зараде оствариваће у мају, јуну и јулу.

 

"Уколико испуни остале услове предвиђене Уредбом, послодавац који је пре ступања на снагу Уредбе већ исплатио зараду за март 2020. године, може да оствари право на директна давања за сва три месеца уколико одговарајућу ППП-ПД пријаву за зараде за април поднесе до краја априла 2020. године са означеним датумом плаћања 04.01.2021. године", прецизира се у одговору.

 

Једна од недоумица међу приватним послодавцима везана за добијање државне финансијске помоћи односи се и на услов да не отпуштају раднике за време ванредног стања.

 

Тај услов се, како пише на веб сајту ПКС, не односи на лица која су ангажована по уговорима о привременим и повременим пословима, као ни на остала лица која су ангажована ван радног односа.

 

Извор: Кућа добрих вести/ПКС


Последњи пут измењено четвртак, 16 април 2020 19:47
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015