Logo
Одштампајте ову страницу

Јачање дигитализације у сектору хране и пољопривреде

Оцените овај чланак
(3 гласова)

tamarapanjicНа последњој седници НАЛЕД-а изабрано је ново председништво Савеза за храну и пољопривреду.

 

За председника је именован Андреј Беслаћ (Млекопродукт), док ће потпредседници у новом сазиву бити Андреа Радоњић (Кока Кола Хеленик), Љиљана Радаковић (Пепсико) и Тамара Пењић (Карнекс).

 

Приоритети рада Савеза у наредном периоду биће наставак усклађивања прописа са ЕУ, стварање предуслова за смањење бацања хране и омогућавање њеног лакшег донирања, олакшање трговине пољопривредно-прехрамбеним производима, признавање лабораторијских резултата / анализа из ЕУ објављивањем листе европских лабораторија и метода чији се резултати признају при увозу у Србију, декларисање земље порекла.

 

„Један од приоритета рада у наредном периоду јесте наставак на дигитализацији управе, где као први корак видимо и развој е-Аграра као јединствене онлајн платформе за ефикасније процедуре за регистрацију пољопривредног газдинства и подношење захтева за подстицаје“, истакла је Тамара Пењић, чланица новог састава Савеза за храну и пољоприведу у НАЛЕД-у и извршна директорка Индустрије меса Карнекс, која је део МК Групе.

 

„Надовезаћемо се на све оно што је урађено у претходном периоду у смислу спроведене реформе ангажовања сезонских радника у пољопривреди у 2019. години, као и успостављања платформе е-инспектор, али и фокусирати се на остало што ће значајно скратити процедуре и утицати на уштеде и државе и запослених у сектору хране и пољопривреде. Узимајући у обзир број активних пољопривредних газдинстава и регистрованих и одобрених објеката за производњу и прераду меса, млека и осталих пољопривредних субјеката и процедуре за регистрацију, отварање, затварање, подношење захтева за увоз, извоз, подстицаје, утрошено време и новац на достављање документације, које управа већ поседује у 80% случаја, и утрошено време управе за обраду захтева са друге стране, наставак дигитализације управе је дефинитивно један од прироритета“, нагласила је Тамара Пењић.

 

„Такође, е-Аграр треба да омогући повезивање са осталим базама од значаја за пољопривреду (регистар животиња и газдинстава, централни регистар објеката, база подстицаја који се додељују на локалном нивоу, итд), и да олакша процес обраде свих захтева и контроле доделе подстицаја, издавања дозвола, као и да омогући лакшу аналитику за сектор пољопривреде, у реалном времену“, нагласила је Тамара Пењић. Истовремено, е-Аграр ће утицати на ажурност и брзину обраде података, јер запослени у јавној управи троше значајно време на обраде захтева, што у неким случајевима може да проузрокује кашњења у издавању решења или исплатама подстицаја пољопривредницима, чиме се њихова конкурентност угрожава. После успешно спроведене реформе ангажовања сезонских радника у пољопривреди у 2019. години, прелазак на оптимизоване процедуре и даља дигитализација у сектору пољопривреде показала се као најбољи начин пословања у време кризе изазване корона вирусом.

 

Тамара Пењић је искусан професионалац, у Карнексу ради од 2000. године и њена каријера се градила кроз искуство свих фаза производње, од позиције технолога, контроле квалитета, развоја, до руководиоца одељења, менаџера сектора, директора производње, све до позиције извршног директора Индустрије меса. Председница је и Асоцијације за развој квалитета меса, која је оријентисана на заштиту и промовисање вишег квалитета производа од меса на тржишту Србије и сертификацију ознаке „Српски квалитет“, и председница је Савета технолога Индустрије меса.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 20 септембар 2020 17:25
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015