Logo
Одштампајте ову страницу

Међународни дан жена на селу

Оцените овај чланак
(3 гласова)

zenesleodfdfdfdfdДанас се обележава Међународни дан жена на селу, успостављен како би се одало признање женама на селу и њиховом раду који на кључан начин доприноси светској економији.

 

Према доступним подацима, рад жена у кући, са децом, на пољу и у заједници и даље је неплаћен, а њихов труд им не обезбеђује ни основну социјалну сигурност јер већина незапослених не плаћа ни доприносе.

 

Жене на селу су преоптерећене пословима у домаћинству, немају услове за бригу о свом здрављу а свака пета је власница пољопривредног газдинства.

 

Оне представљају невидљиву радну снагу, чија се улога у животу заједнице не поштује довољно, а често су изложене различитим облицима дискриминације.

 

Родни јаз спречава и свеокупни развој у пољопривреди.

 

Организоване активности жена на селу могу да зауставе негативан тренд и оснаже пољопривреду у целини.

 

Организованост у удружења, задруге, оснивање социјалних предузећа могло би предузимљивост жена на селу да подигне на мало више разине. Охрабрује што је све више таквих организација у Србији. Очување етно традиције и старих заната, такође првенствено зависи од жена на селу.

 

 

Како исплести чарапе, направити добар ајвар или зимницу или традиционалну српску питу, знају углавном жене које живе на селу. Тај њихов потенцијал препознају разне невладине организације али је потребно да га препозна и држава те да кроз субвенционисане програме подршке подржи удруживање и предузетништво. Пожељни су и одређени менторски и едукативни програми о томе како пласирати свој производ на тржишту.

 

Михајловић: Жене на селу нисмо заборавили

 

Потпредседница владе и председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић поручила је данас у Јежевици код Чачка, поводом обележавања Међународног дана сеоских жена, да се удружују јер су оне гарант очувања села.

 

Тим поводом поручила је да жене са села живе тешко, али да нису заборављене и да су Влада Србије, Координационо тело, локалне самоуправе и удружења жена ту да стварају боље услове за живот жена, као и мушкараца.

 

Додала је и да ће заједно са удружењима упутити иницијативу Министарству финансија и Министарству пољопривреде за измену два закона који ће омогућити женама пензионо и здравствено осигурање, али и подстицаје за рањиве категорије, којима припадају и жене са села.

 

"Моја порука женама данас је да се удружују и буду заједно, јер на тај начин можемо да им обезбедимо новац за пројекте. Жене су те које воде рачуна о газдинствима, пољопривредној производњи и гарант су очувања села", рекла је Михајловић која је посетила Јежевицу заједно са градоначелником Чачка Милуном Тодоровићем.

 

С друге стране, навела је, само 12 одсто жена су власнице газдинстава, три од четири жене раде за смештај и храну, а 60 одсто њих нема право на пензију.

 

И зато смо ту да створимо услове да буду здраве, да добију пензије и да имају боље, једнаке услове за живот, нагласила је Михајловић.

 

"Такође, радимо и на обезбеђењу боље инфраструктуре, како би жене и њихове породице остале да живе на селу. А локалне самоуправе упућујемо на то да приликом планирања буџета воде рачуна и обезбеде средства и подстицаје и за делатности којима се баве жене", рекла је Михајловић.

 

Градоначелник Тодоровић подсетио је да четвртину светске популације чине жене на селу, као и да се само два одсто поседа води на њих, што говори о томе колико су угрожене.

 

"Ове жене чувају традицију, али се боре за свој и опстанак своје деце и породица. Наш задатак је да им помогнемо и да улажемо у инфраструктуру, али и да помогнемо удружењима као битним организаторима пласмана њихових производа".

 

Важно је и да оснажимо младе мајке, да изградимо вртић у Заблаћу и да мајке са села могу да оставе децу у предшколским установама, те да имају времена за посао у удружењима и газдинствима, навео је он.

 

Циљ је, додаје, да жене на селу имају исти статус као жене у граду, да буду једнако поштоване.

 

Председница удружења "Амитy" Надежда Сатарић рекла је да су сеоске жене добре мајке, домаћице и супруге, али и вредне раднице на њиви и у тору.

                                                             brodlčlčlč

 

"Хвала градоначелнику и потпредседници владе што су са нама, овај догађај је важан за све жене у Србији, да пошаљемо поруку да је удруживање пут да лакше нађу пролаз до тржишта и ланца добављача, радећи на развоју села".

 

Жене из сеоских средина су међу најпогођенијим пандемијом, оптерећене су још више кућним пословима, бригом о деци која су код куће, али и о старијим члановима домаћинства, уз све друге послове у које раде у пољопривреди, навела је Сатарић.

Апелујовала је на мушкарце да у већој мери помажу женама у обављању кућних послова додајући да и оне равноправно раде у пољу и на њиви.

 

Представљен Програм за препород села Србије - подстицаји за људе који живе или се враћају на село

 

Национални тим за препород села, основан 2019. године, представио је недавно Програм за препород села Србије који уочава проблеме и даје предлоге социјалних реформи у селима Србије.

 

Представљени Програм има целине које се односе на економске услове живота на селу и рада у пољопривреди, он уочава проблеме и наводи предлоге социјалних реформи у селима Србије.

 

Неке од нових предложених мера су формирање државног Фонда за развој сеоске инфраструктуре, посебни финансијски подстицаји за младе брачне парове, жене и децу који живе на селу и уступање до 50 хектара земљишта у државном власништву на бесплатно коришћење младим брачним паровима.

 

Међу предлозима за препород села су и додела кућа под најповољнијим условима онима који желе да дођу да живе на селу и обрађују земљу, смањење стопе пореза на додату вредност за пољопривредне задруге и потпуно ослобађање већине пореза у пограничним и брдско-планинским подручјима.

 

Национални тим за препород села предложио је и оснивање национаног гарантног фонда ради осигурања минималних производних цена за основне пољопривредне производе, као и оснивање државне Аграрне развојне банке и Пољопривредне коморе Србије.

 

"Један од докумената који ће бити искоришћен за експозе нове владе"

 

Премијерка и мандатарка за састав нове Владе Србије Ана Брнабић рекла је да ће Програм за препород села Србије бити један од докумената који ће имати пред собом када буде писала експозе нове Владе.

 

Ана Брнабић је истакла да се у Србији и до сада свеобухватно радило на подршци селу и пољопиривреди.

 

Навела је више примера међу којима су наводњавање, електрификација поља, разне субвенције, развој сеоског туризма и довођење интернета.

 

Премијерка је нагласила да су се сва улагања, која су била усмерена пре свега да се успостави пољопривреду отпорнију на климатске промене, вратила већ за две године кроз боље резултате.

 

Брнабићева је рекла да Програм долази у правом тренутку јер следи формирање нове владе и додала да ће бити искоришћен за писање новог експозеа.

 

 srce

"Циљ да се спасу села Србије"

 

Копредседник Националног тима, министар Милан Кркобабић рекао је да су у тиму чији је Програм кључно дело, 78 угледних јавних личности које је њихово дело препоручило.

 

Додао је да је реч "препородити" претенциозна, а још је тежа реч "спасити" село и оценио да је у условима миграција то "сизифов посао" али да је он за то да се "тај камен упорно гура".

 

Нагласио је да је Тим до Програма стигао кроз отворену дебату и да је у раду имао велики помоћ Владе и подршку председника Србије.

 

Додао је да је документ снажан позив на акцију, и да су чланови тима спремни да размотре ваљане алтернативе, односно да је Програм отворен документ.

 

Закључио је да је циљ једноставан - да се покуша да се спасу села Србије, да би млади иако оду, увек знали да је ово њихова отаџбина и да их чека и да увек могу да се врате.

 

"Жеља да српско село буде равноправно са селима Западне Европе"

 

Копредседник Националног тима, академик Драган Шкокрић, нагласио је да САНУ има Академијски одбор који се селом бави већ 10 година и да постоје бројни предлози.

 

Истакао је да је жеља да се знањем и науком решавају проблем како би се дошло до позитивних промена и српско село било обновљено равноправно са селима у Западној Европи.

 

Заложило се за повећање буџетских улагања у науку за која сматра да би морала бити бар два процента БДП-а како би се преко развоја науке знање преносило у села.

 

Оценио је да само преко пољопривердника који има најмање средњу школу може да обнове села Србије.

 

Тим са препород села основан 2019. године.

 

Координатор Националног тима профешор Јонел Субић, рекао је да је од изузетне важности оријентација на мултифункционалну пољопривреду и додао да је потребна реадаптација пољопривреде ка одрживости и мултифункционалности.

 

Истакао је да Програм садржи 10 предложених инвестиционих модела као и посебан осврт на дигитализацију, информационе технологије и све присутнију агророботику.

 

Национални тим за препород села основан је јуна 2019. године, а иза њега стоје Академијски одбор за село САНУ и Кабинет министра за регионални развој.

 

Тим чине 78 угледних јавних личности из области пољопривреде, агроекономије, инфраструктуре, здравства, културе, уметности , просвете, спорта, међу њима 37 универзитетских професора.

 

Према подацима Академијско одбора за село, од 4.700 села у Србији, чак 1.200 је у фази нестајања, а 1.000 има мање од 100 становника.

 

Јоксимовић: Мање од 20 одсто свих власника земљишта су жене

 

Од укупног броја власника пољопривредних газдинстава мање од 20 одсто жена у Србији су власнице пољопривредног земљишта, рекла је недавно министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

 

Јоксимовић је навела да је то нешто што има своје корене у традицији и подсетила да се врло често жене чак одричу свог удела у наследству.

 

Представљајући пројекат „Кључни кораци ка родној равноправности“ који финансира ЕУ из ИПА програма за 2016. годину, Јоксимовић је казала да је то добар пример како су искоришћена средства европских фондова и позвала и друге људе да се покрену и умреже кроз удружења и аплицирају за средства.

 

„Пројекат је вредан око два милиона евра и спроводи се од 2018. године до фебруара 2021. године и има за циљ да подстакне женско предузетништво посебно у сеоским срединама. То су кључни кораци ка родној равноправности“, рекла је Јоксимовић.

 

Она је поручила да ће и у наредна програмирања ИПА укључити сличне пројекте женског предузетништва, а посебно у сврху оснаживања жена на селу и развијања одрживог сеоског туризма.

 

„Из средстава ИПАРД-а за пољопривредни развој смо одвојили значајан новац, заједно са ЕУ, за развој одрживог руралног туризма. Тај позив траје до 31. октобра и то су средства у износу од 5.000 до 300.000 евра по пројекту“, рекла је министар.

Јоксимовић је позвала све у Србији, а посебно жене које су власнице пољопривредних газдинстава, а које имају идеју како да унапреде рурални туризам, да се ангажују и искористе доступна средства.

 

„На тај начин унапређујемо целу нашу економију и целу нашу земљу, а жене су током пандемије показале да су највиталнији део нашег друштва“, поручила је Јоксимовић.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 15 октобар 2020 17:45
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015