Logo
Одштампајте ову страницу

Kонференција „Перспективе развоја сточарске производње у Србији“

Оцените овај чланак
(2 гласова)

agrobiznisБЕОГРАД - Удружење новинара за пољопривреду  „Агропрес“ организоваће сутра пету Националну конференцију о агробизнису Србије „Перспективе развоја сточарске производње у Србији“ у Привредној комори Србије.

На скупу учествује око 250 најзначајнијих представника удружења пољопривредника, компанија, међународних организација и медија.

Пету Националну конференцију о агробизнису отвориће ресорни министар, а учесницима ће се обратити и представник ПКС.

Међу говорницима су и Снежана Тривуновић, директорка департмана за сточарство са Пољопривредног факултета у Новом Саду, саветник председника ПКС Војислав Станковић,  Зоран Степановић, директор, Земљорадничке  задруга „Ваљево“, Владимир Канкараш председник Удружења одгајивача оваца и коза БИКАРА и инжињер Милан Бјелица директор ПСС из Врбаса.

Незаобилазна тема – подстицаји у пољопривреди

У оквиру конференције биће речи о значају развоја сточарске производње, како са аспекта пољопривредне производње у Србији и њених капацитета, тако и са аспекта будућих трендова развоја пољопривреде.

Као и ранијих година, и ове ће незаобилазна тема бити подстицаји у пољопривреди, финансирање пољопривредне производње и могућности пласмана хране на иностраним тржиштима. Посебна пажња посветиће се значају аграрних реформи и успешном спровођењу аграрне политике у даљем развоју пољопривреде Србије.

Очекивани раст извоза, препознавање Србије као озбиљног партнера за спољнотрговинску сарадњу у области прехрамбене индустрије, свакако су повод за размишљање о већим инвестицијама у агробизнис сектор.

Захваљујући спонзорима и донаторима учешће на конференцији је бесплатно.

Конференција се одржава у Привредној комори Србије, у Ресавској улици, од 9 до 12 часова.

Исплаћене субвенције сточарима

Након дужег застоја у исплатама, бржим и ефикаснијим пословањем Управе за аграрна плаћања, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде је саопштило да је протекле седмице исплатило укупно 1.143.419.359.37 динара регистрованим пољопривредним произвођачима на име субвенција, које се највећим делом односе на подстицаје у сточарству, а по основу правилника из 2012/2013 године.

Од поменутог износа пољопривредницима је исплаћено укупно 1.050.637.786,50 динара на основу мера за сточарство из 2013. године и то:
- премија за млеко у износу од 824.270.786,50 динара,
- за приплодне млечне краве у износу од 215.580.000 динара и
- за тов свиња у износу од 10.787.000 динара.

На основу Правилника из 2012. године пољопривредницима који се баве сточарством исплаћено је укупно 32.799.145 динара и то:
- за генетско унапређење сточартсва 4.770.000 динара,
- за тов јунади 22.450.000 динара
- за тов свиња 5.553.000 динара и
- премије за млеко 26.145 динара.

 

 Извор: Кућа добрих вести/ПКС


Последњи пут измењено понедељак, 21 октобар 2013 14:25
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015