Logo
Одштампајте ову страницу

Река меда

Оцените овај чланак
(6 гласова)

pceleeeeeБЕОГРАД - У Србији је прошле године произведено 9.000 тона меда, од којих је за једанаест месеци у свет извезено више од трећине, односно, 3.013 тона.

И производња и извоз су знатно бољи него 2012. године. Према последњем попису пољопривреде, у Србији има више од 650.000 кошница, што је чак за 50 одсто више кошница него што је то било раније. Наш мед је квалитетан и тражен у свету, а најбоља потврда је да смо до краја октобра прошле године извезли меда у вредности од 11 милиона долара, а увоз истог производа је достигао само 113.000 долара. 

Када је реч о цени, један килограм багремовог меда у откупу произвођачу је плаћан 3,7 евра, а сунцокретовог 2,2 евра. Производња меда постаје све профитабилније занимање. Томе доприноси и квалитет нашег меда који се све више извози.
Резултат таквог рада и организовања је да смо у оквиру ИПА програма Европске уније (ЕУ) за Србију, кроз сарадњу са Развојном агенцијом (АДА) из Аустрије, добили пројекат „Социјално – економски развој Дунавске регије у Србији“ где је расписан конкурс за бесповратна средства и за ову делатност.

Савез пчеларских организација Србије (СПОС) је конкурисао и добио новац за пројекат „Река меда“, чија је укупна вредност 218.988 евра. Од тога ЕУ учествује са 167.460 евра, а СПОС са 51.527 евра.
Србија се, међутим, налази на последњем месту у Европи по потрошњи меда. Просечно трошимо око 500 грама годишње по једном становнику. Наш мед се у Европи тражи јер је квалитетан, нема садржаја генетски модификованих организама ни антиобиотика.

Пчеларски сајам 8. и 9. марта у Београду

У организацији Савеза пчеларских организација Србије 8. и 9. марта 2014. године одржаће се у Београду Шести државни пчеларски сајам са међународним учешћем, са комплексним продајним, изложбеним, образовним, промотивним, привредним и туристичким садржајем.
СПОС је обезбедио да улаз на сајам буде бесплатан и за грађане који долазе да купују пчелиње производе, у издвојеном делу Хале 3 Београдског сајма.
Ове године, СПОС ће поновити најуспешније прошлогодишње маркетиншке промоције сајма међу грађанима и пчеларима, и обогатити их новим. Очекује се још већа посећеност и значајно већи број излагача, јер је интересовање за сајам очекивано велико, након спектакуларног успеха досадашњих сајмова и одличне продаје на штандовима пчелара и произвођача опреме и осталог.
Више о условима учешћа на сајму прочитајте ОВДЕ

Извор: Кућа добрих вести/ПКС


Последњи пут измењено понедељак, 10 фебруар 2014 12:12
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015